Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Strategi for bærekraftig og smart mobilitet

Klimagassutslippene fra transport må reduseres med 90 prosent innen 2050. Reduksjonen må skje på alle områder: vei, jernbane, fly og skipsfart. Strategien som skal legges fram i 2020 skal prioritere brukernes mobilitetsvaner og gi enklere tilgang til sunnere, billigere og renere alternativer.

Fly, skipsfart og vei inn i kvotehandelssystemet?

Kommisjonen skal legge fram et forslag om å utvide kvotehandelssystemet til også å gjelde skipsfart, og redusere gratis tildeling av kvoter til luftfarten. I tillegg skal det vurderes om også veitransport skal inkluderes i kvotehandelssystemet. Dette kan supplere gjeldende og framtidige prestasjonsnormer for bilenes CO2-utslipp. Det vil også komme tiltak som regulerer adgangen til havner for de mest forurensende skipene, og som skal pålegge skip som ligger til havn å bruke landstrøm. Luftkvaliteten i nærheten av flyplasser skal også forbedres.

Forslagene om Eurovignett og kombinert godstransport trekkes?

To direktivforslag, som man så langt ikke har blitt enige om etter lang behandling i EU, kan bli trukket. Det første er eurovignettdirektivet. Det skal fremme prinsippet om at forurenser/bruker betaler og gradvis erstatte tidsbaserte vignetter med distansebaserte avgifter (veiprising). Kommisjonen varsler at den vil «kaste et frisk politisk blikk» på hvordan man kan oppnå et effektivt veiavgiftssystem i EU. Det andre gjelder kombinert transport. Det betyr at mesteparten av godstransporten skal skje på jernbane eller på skip, mens kjøretøy frakter godset en kort strekning ved start og/eller slutt. Kommisjonen varsler at forslaget til direktiv kan bli trukket, og at det vil bli lagt fram et nytt forslag som skal støtte multimodal frakt. Et forslaget til revisjon av forordning om et felles europeisk luftrom, som ble foreslått allerede i 2013, ønsker Kommisjonen å gjenoppta arbeidet med.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 15.01.2020 14:38
: