Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Danmark kobler seg til EU-nettverk for sporingsapper

Den danske appen «Smittestop» har koblet seg til EU interoperability gateway, som skal sikre at de ulike lands løsninger for smittesporingsapper fungerer i alle land som er tilknyttet nettverket. 21 medlemsland forventes å være tilkoblet nettverket i løpet av november. Selskapet bak den danske appen skal også utvikle den nye norske sporingsappen «Smittestopp», som er ventet lansert i slutten av desember.

Det danske sundheds- og ældreministeriet meddelte 9. november at den danske sporingsappen «Smittestop» nå er tilknyttet EU-nettverket for smittesporingsapper. Dette betyr at danske brukere kan få beskjed hvis de har vært i nærkontakt med en smittet person som bruker en sporingsapp fra et europeisk land som er tilknyttet nettverket, og vice versa. «Derfor er det også vigtigt, at EU-kommissionen har taget initiativ til udvikling af gatewayen, som understøtter bekæmpelse af corona på tværs af grænser, og at aftalepartierne støtter op om smittestops-appens tilslutning hertil», uttaler sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Foreløpig har seks land knyttet seg til EU-nettverket for smittesporingsapper (Tyskland, Irland , Italia, Spania, Latvia og Danmark). Kommisjonspresident Ursula von der Leyen uttalte 28. oktober at det er ventet at til sammen 21 medlemsland kobler seg til nettverket i løpet av november.

«Mange medlemsstater har lanceret frivillige kontaktopsporings- og varslingsapps, og Kommissionen har i den forbindelse hjulpet dem med at få disse apps til at interagere sikkert med hinanden. Den frie bevægelighed er en integreret del af det indre marked, som gateway-tjenesten fremmer, og den hjælper samtidig med at redde liv», uttalte kommissær for det indre marked Thierry Breton ved lanseringen av EU-nettverket i oktober.

Den danske appen er lastet ned 1, 8 millioner ganger, og det er foretatt over 12 000 positive smittemeldinger gjennom appen. Selskapet bak appen, Netcompany, har også fått oppdraget med å utvikle den nye norske sporingsappen «Smittestopp», etter at de var de eneste som la inn et tilbud i anbudsprosessen. Begge appene baserer seg på Apple og Googles programmeringsgrensesnitt. Norges forrige sporingsapp ble stoppet av Datatilsynet og deaktivert 16. juni. Samme dag ba Stortinget regjeringen om å «endre Smittestopp-applikasjonen og sørge for at de som laster ned appen får mulighet til delt samtykke. Ett til smittesporing og ett til kunnskapsinnhenting». Den nye norske smittesporingsappen skal etter planen lanseres 21. desember.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 11.11.2020 13:11
: