Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Hydrogenstrategi – Europaparlamentets innspill

Europakommisjonen la fram sin hydrogenstrategi i sommer. Europaparlamentets industrikomite arbeider for tiden med et innspill til strategien. Saksordførerens utkast til rapport ble nylig publisert. I rapporten blir Kommisjonen bedt om å klargjøre rollen til lav-karbonhydrogen i en overgangsperiode.

Utkastet til Europaparlamentets rapport om en europeisk hydrogenstrategi ble publisert 16. november. Det er Jens Geier (S&D, Tyskland) som er saksordfører. Rapporten skal etter planen presenteres i Parlamentets industri-, forsknings- og energikomite (ITRE) 1. desember. Fristen for å komme med endringer er 10. desember. Behandling i plenum antas å skje i mars 2021.

Europakommisjonens hydrogenstrategi ble lagt fram 8. juli i år, og er en del av EUs mål om et klimanøytralt Europa senest i 2050. Strategien er et veikart som varsler initiativer og tiltak for både produksjon, transport og anvendelse af ulike typer hydrogen, men med vekt på grønn hydrogen, produsert med fornybar energi. Kommisjonen mener at man likevel på kort- og mellomlang sikt også trenger lavkarbon-hydrogen, som for eksempel er produsert ved bruk av gass i kombinasjon med karbonfangst- og lagring (CCS).

I rapporten etterlyser saksorfører Jens Geier hvilken rolle lav-karbonhydrogen skal ha i en overgangsperiode: «calls on the Commission to assess for how long and how much of this hydrogen would be needed approximately for decarbonisation purposes until solely clean hydrogen can play this role».

Både Kommisjonen og medlemslandene blir bedt om å vurdere muligheten for å benytte dagens gassrørledninger for transport av rent hydrogen, for på den måten å minske investeringskostnadene. Saksordføreren støtter Kommisjonens intensjon om å endre forordningen om transeuropeisk infrastruktur på energiområdet (TEN-E forordningen).

Når det gjelder å støtte opp om etterspørselen etter hydrogen, står det i rapporten: «Due to the current lack of competitiveness of clean hydrogen, we should indeed consider putting in place policies such as quotas for the use of clean hydrogen in the focus sectors». Hva som er «focus sectors» omtales ikke, men kan ifølge Agence Europe være kjemisk industri eller transport. Saksordføreren oppfordrer også Kommisjonen til å vurdere innovative tiltak, som såkalte Contracts for difference (CfD) – differansekontrakter på norsk.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 18.11.2020 11:51
: