EU/EØS-nytt - 22. oktober 2020

Europakommisjonens arbeidsprogram for 2021 | Vil renovere bygninger for å nå klimamålene | Statsstøtte og Covid-19: EU åpner for nye tiltak | Nytt forsøk på en videre regulering av lufttrafikken (SES II+) | Digital suverenitet: EU-deklarasjon om felles skytjenester

Europakommisjonens arbeidsprogram for 2021

Som ventet vil Europakommisjonen det neste året legge vekt på ny lovgivning som skal gjennomføre EUs grønne skifte og den digitale omstillingen. Samtidig skal koronakrisen håndteres, og det ventes flere initiativ på helseområdet, samt en handlingsplan for å gjennomføre den sosiale søylen. Blant de 86 initiativene er også en ny Arktis-strategi, en strategi om framtiden til Schengen-samarbeidet, og en oppdatering av den nye industristrategien for å ta hensyn til koronakrisen. I tillegg er det en rekke initiativ på finansområdet, samt tiltak knyttet til grunnleggende demokratiske prinsipper.

Vil renovere bygninger for å nå klimamålene

Europakommisjonens «Renovation wave»-strategi skal hjelpe EU til å nå klimamålene, gjennom å doble renoveringstakten for bygninger i løpet av ti år. Ambisjonen er å renovere 35 millioner bygninger og skape 160 000 nye grønne arbeidsplasser i byggesektoren. Tiltakene i strategien skal delvis finansieres gjennom midler fra EUs gjenopprettingsprogrammer. Initiativet «New European Bauhaus» skal kombinere god design med bærekraft, og blant annet fremme bruk av naturlige byggematerialer. Innen juni 2022 skal Kommisjonen se på muligheten for å utvikle grønne anskaffelseskrav for offentlige bygninger.

Statsstøtte og Covid-19: EU åpner for nye tiltak

EU-landene får mulighet til å gi støtte for å dekke en del av de faste utgiftene til virksomheter som opplever en betydelig nedgang i omsetningen på grunn av pandemien. Dette er en av de nye mulighetene som Europakommisjonen presenterer i endringene til de midlertidige rammebestemmelsene som tillater ekstraordinær statsstøtte i forbindelse med Covid-19. Det innføres også nye muligheter for at staten kan gå ut av rekapitaliserte virksomheter og samtidig bevare sine opprinnelige aksjeposter i disse virksomhetene. I tillegg forlenges varigheten av de midlertidige bestemmelsene.

Nytt forsøk på en videre regulering av lufttrafikken (SES II+)

Single European Sky (SES) regulerer lufttrafikken og lufttrafikktjenestene i Europa. Forslaget i 2013 om ytterligere å styrke dette samarbeidet (SES II+) ble lagt på is, siden medlemslandene ikke kom til enighet. Nylig la Europakommisjonen fram et revidert forslag, hvor man delvis går bort fra ett av de mest kontroversielle punktene fra 2013: et vertikalt skille (unbundling) av leverandører av flysikringstjenester. Obligatorisk konkurranseutsetting er erstattet med «frivillig frakobling». EUs Green Deal og den teknologiske utviklingen medfører også endringer, ved at det legges større vekt på tiltak som skal redusere CO2-utslipp fra flytrafikken og at droner skal få tilgang til felles informasjonstjenester. Samtidig ble det lagt fram et forslag om endring av forordningen om Det europeiske flysikkerhetsbyrå (EASA).

Digital suverenitet: EU-deklarasjon om felles skytjenester

I en felles deklarasjon forplikter EUs medlemsland seg til å arbeide for en europeisk skyinfrastruktur som markerer seg globalt og agerer uavhengig av dominerende markedsaktører fra tredjeland. Den danske regjeringen mener det er viktig å underskrive erklæringen for å påvirke EUs fremtidige arbeid med skytjenester, herunder kommende regulering. Den nye skykapasiteten skal kombinere private og nasjonale investeringer med EU-midler, og være spesielt rettet mot små- og mellomstore bedrifter, nyetablerte virksomheter og offentlig sektor. Kommisjonen varsler også at en ny allianse, European Alliance on Industrial Data and Cloud, skal lanseres innen utgangen av året.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Bakgrunnsinformasjon til møtet i Europautvalget 20. oktober – som forberedelse til møtet utarbeider Stortingets faggruppe for EU/EØS-informasjon bakgrunnsinformasjon om sakene på dagsordenen og andre aktuelle EU/EØS-saker. Den omhandler blant annet EUs finansmarkedsregulering, ESA-godkjenning av merverdiavgiftsfritaket for elbiler, status for brexit, EUs grønne giv, forhandlinger med EU om nye EØS-finansieringsordninger og fisk, EUs mobilitetspakke, situasjonen i Hviterussland, og forslag til koordinerte reiserestriksjoner.

Energinytt fra EU-delegasjonen i Brussel – nytt tiltak fra EU-delegasjonen. Nyhetsbrevet vil bli sendt ut hver torsdag, og vil kort sammenfatte det siste og viktigste som skjer på energifeltet i EU.

Slik påvirker covid-19 overgangen til fornybar energi – artikkel fra NUPI, som omtaler artikkelen Covid-19 and the politics of sustainable energy transitions som ble publisert i tidsskriftet Energy Research and Social Science tidligere i år.

Avtale (MoU) mellom ACER og ESA – Memorandum of Understanding (MoU) ble undertegnet i september, og omhandler hvordan EUs energibyrå ACER og EFTAs overvåkingsorgan ESA skal samarbeide, konsultere hverandre, og utveksle informasjon. Den omtaler også behandling av anker, saker i EFTA-domstolen og håndtering av fortrolig informasjon.

EUs energipakke 4, ACER og kraftkontroll – utgitt av Nei til EU i skriftserien Vett.

Re-open EU – ny nettside fra EU som skal gi samlet informasjon om reiserestriksjoner og regler i ulike land. Den ble opprettet i forlengelse av den vedtatte henstillingen om en koordinert tilnærming, og omfatter en klassifikasjon av regioner (grønn, oransje, rød og grå).

Är återhämtningsplanen början på överstatlig finanspolitik i EU? – notat fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps): «Återhämtningsplanen försvagar motståndet mot gemensam upplåning och lånefinansiering av utgifter och kanske i förlängningen motståndet mot överstatliga beslut».

Retten i trygdeskandalen – ny blogg fra Institutt for offentlig rett ved UiO, med redaktører Ingunn Ikdahl og Christoffer C. Eriksen.

Europakommisjonen lanserer ny kjemikaliestrategi – artikkel fra regjeringen.

ENISA Threat Landscape 2020 – rapport fra EUs byrå for cybersikkerhet: «Cyber Attacks Becoming More Sophisticated, Targeted, Widespread and Undetected».


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg