EU/EØS-nytt - 11. mars 2021

ESA stiller spørsmål om norske restriksjoner på innreise | EUs digitale kompass: målene for 2030 | Rådets juridiske avdeling uttaler seg om minstelønn | Ny handlingsplan for EUs sosiale søyle | ESA stiller spørsmål om regler for eksport av kontantstøtte

ESA stiller spørsmål om norske restriksjoner på innreise

EFTAs overvåkingsorgan har åpnet en sak knyttet til norske restriksjoner ved innreise på grunn av COVID-19. Det er en egeninitert sak, hvor ESA i først omgang ber om informasjon. Det første brevet ble sendt 24. november 2020, og 12. februar i år sendte ESA et oppfølgingsbrev. I det siste brevet blir Norge bedt om å svare på en rekke spørsmål knyttet til restriksjonene som ble vedtatt 29. januar som kun gir utlendinger som er bosatt i Norge anledning til innreise. Norsk myndigheter har frist til 12. mars for å svare på spørsmålene.

EUs digitale kompass: målene for 2030

Fullt utbygd 5G, Europas første kvantedatamaskinen og digitalisering av alle sentrale offentlige tjenester, er blant EUs digitale ambisjoner frem mot 2030. Målsetningene skal finansieres med midler fra gjenreisingsinstrumentet (Next Generation EU) og EUs langtidsbudsjett, og en årlig rapport skal vurdere medlemslandenes fremskritt. Strategien omhandler også globale utfordringer og hvordan EU skal håndtere sårbarhet og ressursavhengighet.

Rådets juridiske avdeling uttaler seg om minstelønn

Flere EU-land, inkludert de nordiske, har bedt Rådets juridiske avdeling om en juridisk vurdering av hjemmelsgrunnlaget for Europakommisjonens forslag til minstelønn. Uttalelsen er nå sendt EUs medlemsland (Rådet), men er foreløpig ikke offentlig. Ifølge media mener Rådets juridiske avdeling at hjemmelsgrunnlaget er riktig, men foreslår noen endringer for bedre å tilpasse direktivet og virkeområdet.

Ny handlingsplan for EUs sosiale søyle

Europakommisjonen legger med handlingsplanen ambisjonsnivået for den europeiske sosial- og sysselsettingspolitikken de neste årene, og presenterer tre overordnede mål som medlemslandene skal innfri innen 2030. Kommisjonen presenterte et nytt lovforslag om lønnsåpenhet, som vekker reaksjoner hos arbeidslivets parter, og en anbefaling med forslag til arbeidsmarkedstiltak medlemslandene kan innføre for å håndtere situasjonen etter koronakrisen. Gjennomføringen av den sosiale søylen er en hovedprioritet under den portugisiske formannskapsperioden, og skal diskuteres på det sosiale toppmøtet i Porto i mai. Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen redegjorde for EUs sosiale søyle i stortingets europautvalg 10. mars.

ESA stiller spørsmål om regler for eksport av kontantstøtte

EFTAs overvåkingsorgan ESA har åpnet en sak for å se på norsk lovgivning og praksis knyttet til eksport av kontantstøtte. Spørsmålet gjelder § 3 i kontantstøtteloven om at kontantstøtte gis til den som barnet bor fast hos. ESA mener at dette er problematisk sett opp mot EUs trygdeforordning. Det vises i brevet til EFTA-domstolens avgjørelse i 2013 om eksport av barnetrygd i tilfeller der foreldrene ikke lever sammen. Praksis knyttet til barnetrygdloven ble etter dette endret, men ikke regler om kontantstøtte, skriver ESA.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Bakgrunnsinformasjon til møtet i Stortingets Europautvalg 10. mars 2021 – som forberedelse til møtet har Stortingets faggruppe for EU/EØS-informasjon utarbeidet bakgrunnsinformasjon. Den omhandler flere saker på arbeids- og sosialministerens område, blant annet minstelønn. Andre saker er: forhandlingene om Norges framtidige forhold til Storbritannia, EUs kvotefastsettelse i fiskevernsonen på Svalbard og internasjonal handel.

Regjeringens arbeidsprogram for samarbeidet med EU 2021 – publisert av Utenriksdepartementet 9. mars.

Rapporter fra Norges EU-delegasjon:

EØS-rettslige krav til miljøtilstanden i kystvann : om vanndirektivets betydning for fiskeoppdrett i sjø – Perspektiv 1/21, fra Stortingets utredningsseksjon. Notatet er basert på Anne Lodding Gabrielsens masteroppgave ved UiO, som ble skrevet mens hun var studentstipendiat i utredningsseksjonen.

The Green Giant : New Industrial Strategy for Norway – rapport er skrevet på oppdrag fra prosjektet Grønn Industri 21, av forfattere ved Mazzucatos innovasjonsinstitutt, University College London (UCL).

Hvilken transport trenger vi? – Vett, Nei til EUs skriftserie 1/2021. Nytt hefte om EUs fjerde jernbanepakke, Wizz Air, Uber og kabotasjekjøring.

Den almindelige beretning om Den Europæiske Unions virksomhed 2020 – Europakommisjonens årsberetning.

Over grænsen? : filmpakker og EU-debat – utarbeidet av Folketinget. Målgruppen er elever på ungdomstrinnet: Fire filmpakker med tema: klima, LGBT-rettigheter, velferdsturisme og sosial dumping.

Avoiding the Main Risks in the Recovery Plans of Member States – rapport fra Centre for European Policy Studies (CEPS): «This is the first of a series of reports dedicated to the preparation and implementation of the Recovery and Resilience Facility of the EU». 

Fria dataflöden, EU:s integritetsskydd och nationell säkerhet – rapport fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth, Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Lars Hallvard Kvarsnes (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg