Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Folketinget nedsetter et nytt utvalg for å styrke sin påvirkning i EU-saker

Folketinget nedsetter et nytt utvalg som skal følge miljøsaker særlig tett. Arbeidsgruppa skal bidra til bedre demokratisk kontroll i europapolitikken. Initiativtaker Theresa Scavenius (Alternativet) sier at for mye av det som burde vært politisk debattert foregår internt i departementene inntil det blir «serveret til godkendelse for folketingspolitikere mere eller mindre som et fait accompli.»

I artikkelen «Folketinget vil ikke køres over af EU’s grønne lovgivningstog» i Altinget.dk fra 23. mars fremgår det at Folketinget skal nedsette en egen arbeidsgruppe som skal bidra til bedre demokratisk kontroll og «bygge bro til Brussel» når det gjelder klima, miljø og energisaker. Theresa Scavenius, energi- og klimatalskvinne for Alternativet og medlem av Europaudvalget, har startet initiativet. Hun begrunner med at «Jeg kunne se, at Folketinget har mistet noget af sin magt. Der er den her gruppe et forsøg på at få noget af husets rolle tilbage.»  Følelsen av at danske folkevalgte kommer for sent inn i EUs politikkutforming på energi- og klimaområdet har lenge vært en utfordring ifølge Scavenius, som  ønsker å bidra til at Folketinget i større grad kan påvirke og kontrollere regjeringens arbeid i europapolitikken. På denne bakgrunnen er det derfor nedsatt en arbeidsgruppe som samler medlemmer av Folketingets Europaudvalg, sammen med kolleger i både Klima,- Energi og Forsyingsudvalget og danske medlemmer av Europaparlamentet. Utvalget skal øke muligheten til å påvirke dansk holdning i EUs grønne lovgivning.

«Der er mange store og tunge sager i EU, og hvis man kommer meget sent inn i dem er det vanskelig å påvirke dem. Ambisjonen er å ha debattene tidligere, så vi kan være med å prege den danske posisjonen, og hva som foregår i Brussel», sier Theresa Scavenius. For mye av det som burde vært politisk debattert foregår internt i departementene inntil det blir «serveret til godkendelse for folketingspolitikere mere eller mindre som et fait accompli.» Arbeidsgruppa skal prøve å ta noe av husets rolle tilbake, sier hun. Tanken er at utvalget skal velge ut et par viktige saker som man skal arbeide med i dybden. De første sakene man skal ta for seg er hva regjeringen skal melde inn av grønne prosjekt i RePowerEU, der Danmark får tildelt ca. en milliard kroner i ny støtte for å hjelpe med omstillingen i forbindelse med utfasing av russisk olje og gass. Øvrige saker er Kommisjonens forslag til reform av EUs elektrisitetsmarkedsdesign og forslaget om en europeisk hydrogenbank.

Scavenius kaller tiltaket et skritt på veien til en videre diskusjon om forholdet mellom regjering og folkevalgte. «Jeg har også et møde i kalenderen med Folketingets formand, Søren Gade (V), til en generel snak om, hvordan vi kan styrke Folketinget og blive inspireret af, hvordan andre parlamenter fungerer, og hvad det er for nogle administrative ressourcer, de har, både juridisk, teknisk og fagligt. Så for at løse det helt grundlæggende, er der et større stykke arbejde, der skal i gang», siger Theresa Scavenius. Gruppen håper at regjeringen vil være medspiller, og utover dette vil arbeidsgruppa invitere sentrale beslutningstakere og eksperter utenfra for å høre deres syn på de aktuelle sakene.

Arbeidsgruppas mandat er som følger:

  • Ta stilling til konkrete forslag
  • Møte relevante ministre og embetsmenn
  • Møte sentrale aktører i Brussel
  • Møte danske aktører
  • Besøke andre land
  • Arrangere eksperthøringer

Arbeidsgruppa skal bestå av følgende medlemmer:

Kim Valentin (V), formand
Morten Helveg, EU-parlamentariker (RV), næstformand
Ida Auken (S)
Erik Poulsen, EU-parlamentariker (V)
Linea Søgaard-Lidell (V)
Karin Liltorp (M)
Kira Peter-Hansen, EU-parlamentariker (SF)
Marianne Bigum (SF)
Jens Henrik W. Thulesen Dahl (DD)
Steffen W. Frølund (LA)
Niels Flemming Hansen (KF)
Pernille Weiss, EU-parlamentariker (K)
Sofie Carsten Nielsen (RV)
Theresa Scavenius (ALT)

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 29.03.2023 10:50
: