Høringsinnspill fra Stiftelsen Nobels Fredssenter

Høring: Videokonferansehøring: Prop. 1 S (2020-2021) Statsbudsjettet 2021
Innspillsdato: 15.10.2020

Forslag til Statsbudsjett 2021: Koronapandemien og konsekvenser for Nobels Fredssenter

Konsekvensene av korona-pandemien er dramatiske for Nobels Fredssenter, som rammes på fire fronter: 

  1. Bortfall av turisme fjerner grunnstammen i billettinntektene
  2. Færre innenlandsreiser og spesielt inn til Oslo sentrum gir dramatisk nedgang også i norske besøkende og skolebesøk
  3. Restriksjoner på arrangementer fører til lavere besøkstall og gjør oss mindre attraktive for sponsorer
  4. Økonomiske ringvirkninger i næringslivet gjør det vanskeligere å skaffe privat finansiering og sponsormidler

Konsekvensen er at Nobels fredssenter har mistet 70 % av våre egeninntekter i år. (19 av 25 millioner).

Nobels Fredssenter tilhører de museene som har høy grad av egeninntekt, nærmere 50 % i tråd med Solberg-regjeringens ønske om høy privat finansiering av kultur. Høy egenfinansiering gjør oss imidlertid ekstra sårbare når private og egne inntekter faller bort.

Vår vanligvis høye grad av egeninntekt gjør også at vi faller utenfor den økte bevilgningen som er foreslått gitt over statsbudsjettet til museer for over 60 % i statlig finansiering. Kompensasjonsordningen for kulturlivet for bortfall av billettinntekter, som vi kan søke på, har gitt liten uttelling for oss, da vi har liten andel betalte arrangementer. Hovedutfordringen vår er bortfall av besøk til museet, dvs turister og norske besøkende.

Vi har i løpet av 2020 iverksatt en rekke tiltak for å redusere kostnader og tilpasse oss en ny fremtid. Vi er i god gang med en omlegging til en ny tid hvor den digitale tilstedeværelsen blir like viktig som den fysiske. Uten ekstrabevilgning over revidert statsbudsjett på 5 millioner kroner ville vi hatt et stort underskudd i 2020.

Vi forventer i likhet med regjeringen at 2021 blir et vanskelig år. Forslaget til bevilgning over statsbudsjettet for 2021 vil ikke bare få konsekvenser for vårt tilbud på kort sikt, men også på vår evne til omlegging og dermed attraktivitet og overlevelse på lenger sikt. Uten økt tilskudd over Statsbudsjettet eller tilskuddsordninger som er tilpasset institusjoner som vår, kan vi bli nødt til å stenge eller skalere ned virksomheten til et minimum i lang tid.

Nobels Fredssenter ble opprettet av Stortinget for å informere om Nobels fredspris og formidle historien om fredsprisen. Nobels fredspris er en av Norges sterkeste og stolteste merkevarer, og to ganger i året har Norge verdens øyne på seg i forbindelse med kunngjøring og utdeling av fredsprisen. Vi mener det vil være et stort tap for hele landet om konsekvensene av korona-pandemien gjør at virksomheten må stenge eller legges på sparebluss-nivå i lang tid.

Det er viktig at Nobels Fredssenter får et ekstraordinært tilskudd over Statsbudsjettet, subsidiært at vi får garantier om at de ordningene som nå utvikles tilfaller og tilpasses institusjoner som Nobels Fredssenter på en god og målrettet måte.