Høringsinnspill fra Nettverk for direktekommuner, Den kulturelle skolesekken v/ leder for AU

Høring: Videokonferansehøring: Meld. St. 18 S (2020-2021) Oppleve, dele. Kunst og kultur for, med og av barn og unge
Innspillsdato: 14.04.2021

NOTAT TIL HØRING OM BARNE- OG UNGDOMSKULTURMELDINGEN FRA DIREKTEKOMMUNER I DKS

Dette notatet er utarbeidet i forkant av høringen i familie- og kulturkommiteen, og legges fram som innspill fra kommuner som nå mottar mottar 100% av tilskuddet til gjennomføring av Den kulturelle skolesekken.

Direktekommunene takker for Barne- og ungdomskulturmeldingen, og gir regjeringen ros for at det nå foreligger en Stortingsmelding om barne- og ungdomskultur. Den gir en grundig redegjørelse for barne- og ungdomskultur, og bekrefter samtidig i store trekk måten direktekommunene arbeider med DKS. 

Den kulturelle skolesekken og direktekommuner: 

Vi er glade for at regjeringen vil videreføre direktekommuneordningen. Dette gir oss mulighet til å sikre helhet i vårt strategiske arbeidet med kunst og kultur for barn og unge, slik at ulike tiltak, i skole og barnehage, kulturskole, DKS, frivillig arbeid og øvrige, får virke sammen, styrke og utfylle hverandre.

Som vi tidligere har påpekt har direktekommunene en fordel når det gjelder forankring, samhandling og koordinering mellom kultur og skole. Kommunene er skoleeier for grunnskole og barnehage, og kan koordinere satsingene, både innen lokale fagplaner og i det lokale kulturlivet. I direktekommunene er arbeidet med Den kulturelle skolesekken politisk forankret, og implementert i kommunens planer for oppvekst og kultur. Et nært samarbeid mellom kultur og skole forenkler også kommunikasjonen, og sikrer mulighet til  å ta avgjørelser i fellesskap mellom kommunens ulike etater. Innlemming av tilbud til barnehagene er også en oppgave som ligger godt tilrette i direktekommunene, og mange har allerede en kommunal kultursekk for sine barnehager.  

Vi ser  det som særdeles viktig at meldingen åpner for at nye kommuner igjen kan søke om å bli direktekommuner. Det er ingen grunn til å tro at alle kommuner vil ønske denne ordningen. De fleste kommuner vil nok fremdeles ønske at ordningen koordineres av fylkeskommunen. Likevel er det viktig at de kommuner som ønsker og har ressurser til selv å administrere ordningen nå får mulighet til dette gjennom å søke direktekommunestatus. 

Kriterier 

Vi er spent på hvilke kriterier som vil bli gjeldende for å kunne søke status som direktekommune i DKS. Vi regner med at evalueringene, bla.a. rapporten «Nærhet, autonomi og demokratisering» - Evaluering av direktekommuneordningen i Den kulturelle skolesekken utført av Oxford Research på oppdrag fra Kulturtanken, vil ligge til grunn.  Samtidig vil vi minne om at en tilsvarende evaluering av DKS-ordningen på fylkeskommunalt nivå ennå har ikke vært gjennomført. Man kan derfor ikke direkte vise til resultater som sier at DKS på fylkeskommunalt nivå fungerer bedre enn direktekommuneordningen. Vi stiller også spørsmål om det vil bli stilt lignende krav til fylkeskommunene i deres organisering av DKS. 

Meldingen nevner kommunens størrelse som tidligere kriterium for å kunne søke direktekommunestatus. Vi håper kriteriene heller vil legge vekt på ressurser og kompetanse snarere enn innbyggertall, og at direktekommuneordningen ikke vil bli begrenset til å gjelde storbykommunene. Vi minner her om bl.a. Karmøy kommunes stilling som foregangskommune i starten av Den kulturelle skolesekken, og direktekommunenes innsats i ulike utviklingsprosjekter både i egen og i Kulturtankens regi. Mange små kommuner har bidratt til viktig utvikling av ordningen.

Kulturtanken

Direktekommunene er svært positive til Kulturtanken som øverste forvaltningsnivå for Den kulturelle skolesekken. Kulturtankens kommunikasjon med kommuner og fylkeskommuner, oppfølging av rapportering og organisering av kurs og seminarer har bidratt til å styrke ordningen. Mange av direktekommunene har også vært vært samarbeidspartnere i Kulturtankens utviklingsprosjekter. I tillegg vil vi nevne Kulturtankens utvikling av felles portal som en viktig forbedring. Direktekommunene setter stor pris på den direkte kommunikasjonen med Kulturtanken for kvalitetssikring av ordningen. 

I den nåværende organisering er fylkeskommunen gitt ansvar for tildeling av midler og oppfølging av rapportering fra direktekommunene. Slik direktekommunene ser det, bidrar dette til etablering av et unaturlig hierarki mellom sidestilte forvaltningsnivåer. Samtidig står man i fare for å miste det nasjonale overblikket på ordningen som har vært tydelig gjennom årene med direkte rapportering til Kulturtanken. Direktekommunene ønsker derfor at ordningen med tildeling og rapportering direkte til kulturtanken tilbakeføres. 

Finansiering 

Meldingen slår fast at regjeringen ikke forventer økning i overskuddet fra Norsk Tipping AS i de kommende årene, og hevder at det vil være stramme økonomiske prioriteringer over statsbudsjettet. Slik vi forstår det legger regjeringen nå ansvaret for å øke den økonomiske innsatsen til DKS og barnehagekultur på kommuner og fylkeskommuner. Dette vil i praksis si at ordningen, i steden for å kunne utvikle seg, står i fare for å bli spist opp innenfra. Kunstnerhonorarer, samt kostnader til reise, hotell og diett øker. Det vil si at elevene over tid vil  få stadig færre kulturtilbud. Direktekommunene ber om økte bevilgninger for Den kulturelle skolesekken, og om at det legges til midler ved innlemming av tilbud til barnehagene. 

Det er også behov for økt økonomisk innsats for å kunne utvikle nye produksjoner for DKS. Både fylkeskommuner og kommuner tar ansvar for å støtte slike tiltak økonomisk, men det er også her helt avgjørende at staten følger opp intensjonen i stortingsmeldingen med friske midler. 

For direktekommuner i DKS,

Alta kommune

Bergen kommune

Bodø kommune

Bærum kommune

Eidsvoll kommune

Karmøy kommune

Lørenskog kommune

Stavanger kommune

Tromsø kommune

Trondheim kommune

Ås kommune