Høringsinnspill fra Econa

Høring: Norges handlingsplan for å nå bærekraftsmålene innen 2030
Innspillsdato: 07.01.2022

Econas innspill til Norges handlingsplan for å nå bærekraftsmålene innen 2030

Vi takker for at Econa får anledning til å gi innspill til kommunal- og forvaltningskomiteen arbeid med handlingsplanen for å nå bærekraftsmålene, og vil her utdype våre innspill.

 

Econa er interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for siviløkonomer, masterutdannede og studenter innen økonomisk-administrative fag. Vi har mer enn 27.000 medlemmer, og om lag 80% av våre medlemmer er eller blir ledere i løpet av karrieren.

 

Våre innspill går under FNs bærekraftsmål nr.12 om ansvarlig forbruk og produksjon og bærekraftsmål nr.9 om innovasjon, industrialisering og infrastruktur.

 

Disse to målene må gå hånd i hånd. Næringslivet skal skape økonomisk vekst, samtidig som de bidrar til å kutte utslipp og stoppe klimaendringene. Bedrifter som ikke tar klima- og miljøproblemene på alvor, vil på sikt tape konkurransekraft og lønnsomhet. For å få frem de riktige handlingene både holdningsendringer og økonomiske virkemidler tas i bruk.

 

Econa ønsker å legge to konkrete verktøy oppi myndighetenes verktøykasse:

 

1: Utslippsrapportering som en del av årsregnskapet

Kunnskap gir bedre beslutninger. De færreste bedriftsledere kjenner i dag hvor store utslipp bedriften står for, eller hvor de kommer fra. Da er det også vanskelig å kutte utslipp på en effektiv måte. Virksomhetens klimamessige fotavtrykk må gjøres kjent både internt i virksomheten og for allmennheten. Econa mener derfor at utslippsrapportering må bli en obligatorisk del av årsregnskapet. Dette skaper en kunnskapsbasert bevissthet som gjør bedriftens ledere og ansatte i stand til å kutte utslippene der hvor det monner.

 

Vi økonomer bidrar gjerne til å utvikle standarder som sikrer at rapporteringen blir relevant og ubyråkratisk for den enkelte bedrift, samtidig som den gir innsikt til bedriftens ledelse, kunder, investorer og andre interessenter.

 

2: Klimatoll: forurenser skal betale

Forurenser skal betale for de skader som påføres miljøet og klimaet. Det er et bærende prinsipp for norske klima- og miljøavgifter som skal sikre en best mulig ressursutnyttelse ved at forurenser stilles overfor relevante kostnader som påføres samfunnet. I økonomiske termer beskrives dette som å gjøre opp for sine negative eksterne virkninger.

Ved import av varer gjelder imidlertid ikke dette. Om en vare for eksempel er fremstilt med bruk av forurensende kullkraft og med store miljøutslipp i elvene, er det opp til produsentens hjemland om disse miljøødeleggelsene skal avgiftsbelegges. Når varen ankommer Norges grense, stilles det ingen spørsmål ved om det er betalt avgifter for de miljøødeleggelsene som følger med varen. Det er en meningsløs tilnærming til de globale klimautfordringene.

 

Econa mener derfor at Norge bør innføre klimatoll. Da vil varer som ankommer landet få krav om deklarering av tilhørende miljøutslipp og klimagassutslipp, og videre hvilke avgifter som er betalt for å kompensere for dette. Dersom det ikke er betalt tilstrekkelige avgifter bør norske myndigheter ilegge en importtoll for varen. Først da får vi like konkurransevilkår mellom land som tar miljø- og klimautfordringene på alvor, og land som lukker øynene for at egen økonomisk vekst går på bekostning av klodens ressurser.

 

Klimatoll er i tråd med EU sin «Green Deal» og CBAM, en CO2-grensetilpasningsmekanisme som i første omgang vil omfatte utvalgte sektorer som stål, glass og sement. Norge bør ta en ledende rolle både i arbeidet med klimatoll, og i Europas vei mot klimanøytralitet. Vi økonomer står klare for å bruke vår kompetanse i dette arbeidet, og bidra til å akselerere farten mot den grønne omstillingen.

 

Med vennlig hilsen

Nina Riibe                                          Jelena Mandić

Administrerende direktør                  Fagansvarlig bærekraft og mangfold

  

Oslo, 07.01.2021