Høringsinnspill fra Bærekraftige liv SA

Høring: Statsbudsjettet 2023 (kapitler fordelt til energi- og miljøkomiteen)
Innspillsdato: 13.10.2022

Nasjonalt senter for bærekraftig omstilling

Bærekraftige liv takker for muligheten til å levere skriftlig innspill til budsjetthøring i Energi- og miljøkomiteen. Innspill er vedrørende statsbudsjett for 2023 (kap. 1400, post 76), hvor tilskudd til Nasjonalt senter for bærekraftig omstilling (NABO) er kuttet fra budsjettet. Begrunnelsen for budsjettkuttet er innsparing og reduksjon i navngitte tilskuddsmottakere.

Bærekraftige liv sitt Nasjonalt senter for bærekraftig omstilling har siden 2016 hatt en bevilgning over statsbudsjettet på en halv million. Dette tilskuddet har vært helt avgjørende for å bidra til at lokalsamfunn over hele landet samles og engasjerer seg for en helhetlig og grønn omstilling. Vi kommer ikke til lavutslippssamfunnet med raske utslippskutt alene, det krever en endring i hvordan vi lever livene våre og denne endringen skjer i nærmiljøet. 

Lokalt er klima- og miljøutfordringene mer konkret

De globale klima- og miljøudfordringer er allestedsnærværende - de er like lokale og personlige, som de er internasjonale, politiske og tekniske. Med nabolaget som utgangspunkt blir utfordringene mer håndterbare og det er lettere å finne små løsninger på store, globale utfordringer. Vi kan ikke løse overforbruk som verdensproblem, men vi kan bygge sirkulære løsninger for å dele, bytte og reparere i vårt nærområde. De engasjerte frivillige er eksperter på sitt eget nabolag og finner løsninger som passer der de bor. 

I 2021 har frivillige grupper bidratt med mer enn 10 000 timer frivillig innsats, mer enn 130 arrangementer, 22 forskjellige kurs, 12 ryddeaksjoner, en klimaklubb for barn, en urban gård, en matskog, en bruktbutikk og et bymarked. En rekke av disse prosjektene har stor overføringsverdi og kan iverksettes i nye nabolag, andre har potensiale til å skaleres opp og bli nye grønne organisasjoner. 

I tillegg til de lokale prosjektene har vi gitt innspill på høringer i stat, fylkeskommuner og kommuner, løftet fram bærekraftsprosjekter som utmerker seg og inspirerer, og ledet et internasjonalt samarbeid om sivilsamfunnets bidrag til Nordisk Ministerråds visjon 2030. 

I følge SSB skapte Bærekraftige liv med en knapp million i totale inntekter i 2021 frivillig arbeid til en anslått verdi av 11 millioner. Det betyr at den økonomiske investeringen i frivillighet for bærekraft har en samfunnsmessig lønnsomhet uten sidestykke. 

Klima- og miljøpolitikken trenger lokal forankring og lokalt engasjement

Lokale initiativ bygger holdninger, verdier og verdenssyn som er viktige for politikkens legitimitet. Om distansen mellom politikk og faktisk hverdagsliv blir for stor, vil politikken til syvende og sist komme i utakt med både borgernes forståelse av vår tids utfordringer og vår evne til å mobilisere for handling.

Staten, kommunene og næringslivsaktører rår ikke selv over alle mulige virkemidler. Det er samfunnet som helhet som trenger kapasitet og gjennomføringsevne, noe som helt konkret også innebærer nabolag, steder, enkeltmennesker, og grupper som virkelig forsøker å få noe til. De som skaper den grunnleggende følelsen av at vi står sammen, skulder ved skulder med folk vi kjenner og stoler på. Det er summen av våre handlinger og holdninger som skaper og akselererer omstilling, enten det er i hjemmet, på jobben eller i nærmiljøet.

Folkebevegelser mobiliserer bredere enn medlemsorganisasjoner

Bærekraftige liv er ikke en medlemsorganisasjon, men en grasrotbevegelse som sprer seg fra nabolag til nabolag gjennom inspirerende eksempler på de som handler og beviser at forandring er mulig. Denne uforpliktende frivillighetsmodellen bygger på den enkeltes egne interesser og de ressursene som er i lokalsamfunnet. Dette inspirerer og utfordrer ideen om at det er en motsetning mellom bærekraft og en bedre hverdag. 

Bærekraftige liv har vokst organisk fra et nabolag i Bergen til rundt 35 nabolag i landet. Under koronapandemien stoppet en del av aktiviteten opp, men samtidig så vi hvordan engasjementet tok andre former og at etablerte grupper responderte raskt med tiltak for å hjelpe hverandre. Ved å jobbe i det uorganiserte lokale sivilsamfunnet når vi ut til mennesker som ellers ikke er å finne på klimarelaterte arrangement. Ved å samskape og starte aktiviteter som gir synlige og positive resultater i nabolaget har vi vist veien mot miljøvennlige samfunn som folk ønsker å leve i. Omstillingen går fortere når den mobiliserer bredt og mangfoldig, og behovet for omstilling er akutt. Vi trenger flere, ikke færre aktører, med på laget! 

Vi ber komiteen om å videreføre vår bevilling i statsbudsjettet og fortsatt støtte nettverket av små og store nærsamfunn som jobber for å senke det økologiske fotavtrykket og øke livskvaliteten i sin lille verdensdel. En bevilling over statsbudsjettet er helt avgjørende for at vi kan fortsette å mobilisere, inspirere og skalere opp den lokale omstillingen. Bærekraftige liv sin fremgangsmåte og metode setter medvirkning i senter for alt vi gjør. Vår organisasjonsmodell passer ikke nødvendigvis i dagens rammer. Men i jakten på en mer bærekraftig fremtid må vi også utfordre modellene våre, med mål om å mobilisere flere, fremme kreativitet og motvirke motløshet. Dette bygger robuste nærsamfunn preget av fellesskap, tillit og mening. Hjelp oss å dyrke frem og løfte opp denne kraften fra grasroten. 



Vennlig hilsen

Vibeke Koehler, daglig leder

Agnes Tvinnereim, grunnlegger

Bærekraftige liv