Høringsinnspill fra Finnmarkseiendommen/Finnmárkkuopmodat (FeFo)

Høring: Statsbudsjettet 2023 (kapitler fordelt til energi- og miljøkomiteen)
Innspillsdato: 14.10.2022

Høringsnotat om pålegg om opprydning ved Bugøynes og Biedjovággi

Finnmarkseiendommen/Finnmárkkuopmodat (FeFo) ble etablert i 2006 etter vedtakelsen av Finnmarksloven. FeFo skal etter formålsparagrafen i Finnmarksloven forvalte grunnen i Finnmark på en balansert og økologisk bærekraftig måte til beste for innbyggerne i Finnmark og særlig som grunnlag for samisk kultur, reindrift, utmarksbruk, næringsutøvelse og samfunnsliv.

FeFo er selvfinansiert og blir ikke tilført midler over statsbudsjettet. Årsaken til at FeFo leverer høringsnotat til årets budsjetthøring handler ikke i hovedsak om finansiering, men om prinsipper.

FeFo har mottatt varsel om pålegg om opprydning ved en slipp i Bugøynes i Sør-Varanger kommune og varsel om pålegg om kartlegging av forurensning ved Biedjovággi i Kautokeino kommune. Kostnadene ved opprydningen i Bugøynes er tidligere anslått til 30 millioner kroner. Dette beløpet kan være høyere nå, med hensyn til de siste års prisvekst. Kostnadene ved en opprydning i Biedjovággi er anslått til å kunne være over 300 millioner kroner.

Begge disse tilfellene stammer fra før FeFo ble opprettet. Da var grunnen som FeFo i dag forvalter, ansett som statens umatrikulerte grunn i Finnmark. Dette ble forvaltet av Statskog og Finnmark Jordsalgskontor. På Bugøynes har det vært flere selskaper som har hatt drift på eiendommen som nå er forurenset. I Biedjovággi har det også vært flere selskaper opp igjennom tidene som har drevet gruvedrift, i tillegg til at staten selv har vært involvert i driften.

Til felles har disse sakene at de begge stammer fra statens disponeringer av grunnen i Finnmark. Spørsmålet FeFo stiller er om det er riktig at finnmarkingene, som gjennom FeFo eier grunnen i Finnmark, skal betale for disse disposisjonene.

Prislappene for opprydningene er langt over hva FeFo omsetter for i løpet av et år, eller over flere år for den saks skyld. Det betyr at FeFo ikke har ryggrad til å bære denne typen kostnader som staten ved Klima- og miljødepartementet ønsker å legge på innbyggerne i Finnmark. Dette vil ha konsekvenser for FeFos fremtidige drift med forvaltning av grunn og naturressurser.

I tillegg følger det av Finnmarksloven § 14 at det ikke kan åpnes konkurs eller gjeldsforhandling hos FeFo. Det betyr at Stortinget på et tidspunkt må ta stilling til kostnadene ved opprydning, uansett om det skjer nå eller på et tidspunkt hvor FeFo har fått pålegg om opprydning ved både Bugøynes og Biedjovággi og kostnadene begynner å løpe.

Når det i tillegg til overnevnte faktorer tas med hvorfor FeFo ble opprettet, nemlig en anerkjennelse av finnmarkingenes rett til grunnen i Finnmark, fremstår det for FeFo desto mer urimelig at Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet finner at FeFo er rett adressat i et spørsmål om opprydning etter statens egen virksomhet.

Derfor ber FeFo energi- og miljøkomiteen ta stilling til det prinsipielle spørsmålet om det er rett at innbyggerne i Finnmark skal bære opprydningskostnadene etter statens tidligere eierskap til grunnen i Finnmark eller om dette er et ansvar staten skal ta selv, gjennom en merknad i budsjettet som plasserer ansvaret for opprydning hos staten selv.

 

På vegne av Finnmarkseiendommen/Finnmárkkuopmodat (FeFo)

 

Máret Guhttor                                                                                   Jan Olli

Styreleder                                                                                          Direktør