Høringsinnspill fra Blå Kors Norge

Høring: Opptrappingsplan for psykisk helse (2023-2033)
Innspillsdato:

Raskere opptrapping av psykiske helsetilbud

Blå Kors er glad for at regjeringen legger frem en opptrappingsplan for psykisk helse. Det er mange faktorer i livet som påvirker den psykiske helsen. Det er også positivt at satsinger i opptrappingsplanen omhandler rusfeltet. Psykisk helse og rus er nært assosiert.

For at resultatmålene satt i den den fremlagte opptrappingsplanen skal nås, må ord følges av handling og økonomisk prioritering. Blå Kors er urolig for at denne opptrappingsplanen, til forskjell fra flere tidligere opptrappingsplaner ikke har forslag til forpliktende bevilgninger til opptrappinger av tilbud og tiltak innenfor rammen av 3 milliarder kroner over en tiårsperiode.

Vi vil derfor peke på områder vi mener det bør knyttes en konkret plan for opptrapping for, og som det er mulig å trappe opp allerede fra 2024.

Helsefremmende og forebyggende psykisk helsearbeid

Barn og unge og deres familier

Vi vet at barn utvikler sin trygghet, identitet og selvbilde gjennom fellesskapet. Derfor er inkludering svært viktig for barnas emosjonelle, kognitive og sosiale utvikling og trivsel. Å vokse opp i et samfunn preget av små sosioøkonomiske forskjeller, mulighet for fritidsaktiviteter og et inkluderende nabolag/ felleskap, er derfor de beste rammene for å sikre at barn og unge skal oppleve hverdagen som meningsfull og trygg.

Forskning viser at psykiske lidelser er sosialt skjevfordelt. Psykiske lidelser er 3–4 ganger mer utbredt hos barn av foreldre med lav inntekt. Disse forskjellene vedvarer over livsløpet og gjenfinnes også når barna blir voksne.

  • Blå Kors mener tiltak som bidrar til sosial utjevning og som fremmer inkludering er viktig. Mari Rege, professor i økonomi og leder av den regjeringsoppnevnte ekspertgruppen for barn i fattige familier skriver i Dagens Næringsliv 23.09.23 at vi må styrke, forenkle, samt lage de økonomiske rammebetingelsene for fattige familier med barn mer forutsigbare. Ekspertgruppen etterlyser konkrete grep for å gjøre det universelle tjenesteapparatet enda bedre på å møte behovene til barn i fattige familier. De mener det også er nødvendig å bryte barrierer for at barn i fattige familier skal kunne delta i organiserte fritidsaktiviteter.
  • Det er nødvendig med målrettede tiltak som et tillegg til universelle ordninger. Et eksempel på et slikt målrettet tiltak er det Blå Kors har utviklet og driver til barn og deres familier som har sammensatte utfordringer som lav inntekt, lite nettverk, psykiske helseutfordringer og avhengighet. Blå Kors barnas stasjon bidrar til inkludering gjennom miljøterapeutisk tilbud.

Studenter

Vi støtter å videreføre og målrette tilskuddsordningen “Studenter – psykisk helse og rusmiddelbruk”. Vi mener tilskuddet er viktig og avgjørende for studenters psykososiale forhold.

Tilleggsundersøkelse om psykiske lidelser blant studenter 2023 fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse, SHoT, publisert i september 2023 viser at psykiske lidelser generelt er utbredt i studentbefolkningen. Omtrent en av tre studenter (33,9 prosent) har en nåværende psykisk lidelse. 10,6 prosent av de kvinnelige og 15,1 prosent av de mannlige studentene har hatt en form for rusbrukslidelse det siste året.

Vi mener også det haster med å iverksette flere tiltak som gir studentene gode verktøy for å mestre studentlivet. Dette kan være:

  • Terapeutiske tiltak som kurs og gruppetilbud,
  • flere rusfrie aktivitetstilbud,
  • mer opplæring til faddere/studenttillitsvalgte, samt
  • økt samarbeid mellom studenthelsetjenesten og institusjoner som kan bidra med undervisning og verktøy innen psykisk helse og rus.

Gode og tilgjengelige tjenester der folk bor

Arbeid, aktivitet og utdanning

Vi er svært glade for at regjeringen i planperioden vil jobbe for at mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer har tilgang til meningsfull aktivitet, tilhørighet og mestring og at regjeringen viser til tilbudet fra ideelle og frivillige organisasjoner.

Med riktig støtte kan mange innbyggere som lever i utenforskap inkluderes gjennom samfunnsdeltakelse.

Blå Kors mener at en satsning på tverrsektoriell innovasjon for å stimulere personer med psykiske lidelser til deltakelse gjennom arbeid, aktivitet og utdanning vil gi store samfunnsmessige gevinster, både på individ og samfunnsnivå.

Blå Kors steg for steg støtter personer med psykiske helseutfordringer og avhengighet til samfunnsdeltakelse gjennom arbeid, aktivitet og utdanning. Tilbudet involverer sivilsamfunnet og frivillige gir recovery-støtte med utgangspunkt i den enkeltes ressurser, motivasjon og muligheter. Frivilligheten blir en portåpner for, og en brobygger til at innbyggere i marginaliserte livssituasjoner kan være likeverdige deltakere i samfunnslivet.

  • Blå Kors foreslår at det i Opptrappingsplanen for psykisk helse satses på innovasjonsprosjekter hvor offentlig, privat og ideell sektor samskaper om treffsikre, robuste og bærekraftige løsninger som inkluderer personer med psykiske lidelser i arbeid, aktivitet og utdanning.  Vi vil presisere at det stilles krav til samskaping med ideelle og frivillige organisasjoner i planperioden. Opptrappingen kan starte allerede i 2024.

Lavterskeltilbud

God og lett tilgjengelig psykisk helsehjelp er viktig for å forebygge utviklingen av psykiske problemer.  Å gi tidlig hjelp bidrar til å avhjelpe kapasiteten i spesialisthelsetjenesten.

Blå Kors støtter derfor forslag om å legge til rette for mer og flere lavterskeltilbud innen psykisk helse og rus i kommunene. Blå Kors støtter utvikling av kunnskapsbaserte lavterskeltilbud. Vår vurdering er at kunnskapsgrunnlaget finnes, og at det er viktig å komme i gang med utbygging av tiltak og tilbud.

Vi vil også peke på behovet for lavterskeltilbud rettet mot spesifikke målgrupper, for eksempel barn og unge som har vokst opp med foreldre eller søsken med alkohol- eller rusproblemer.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 90 000 barn til enhver tid vokser opp i hjem der en forelder har en alkoholbrukslidelse. Å vokse opp med alkohol- eller andre rusproblemer i familien innebærer en oppvekst preget av uforutsigbarhet, frykt, avmakt og stort ansvar. Det gir økt risiko for psykiske, sosiale- og relasjonelle problemer både på kort og lang sikt, og gir mer en dobbelt risiko for å utvikle egne rusrelaterte problemer.

Blå Kors kompasset tilbyr terapi og rådgivning til barn og unge fra 13 til 35 år som har vokst opp i hjem med alkohol -eller andre rusproblemer. Dette er et lavterskeltilbud der de unge selv kan ta kontakt for å få hjelp.

  • Blå Kors mener tilskudd og støtte til nasjonale lavterskeltilbud må trappes opp i planperioden, parallelt med oppbygging i kommunene.

Hjelpetelefoner og nettjenester

Blå Kors mener hjelpetelefoner og nettjenester er god hjelp for mennesker i vanskelige livssituasjoner, og også dette tilbudet bidrar til likeverdig tilgang på tjenester i hele landet. Vi er glade for at regjeringen ser tilbudene fra ideelle og frivillige organisasjoner som et viktig supplement til det offentlige tjenestetilbudet.

Blå Kors chat-senter driver to nasjonale chat-tjenester for ungdom, SnakkOmMobbing.no og SnakkOmPsyken.no. Tilbudene gis helt anonymt, og er en tjeneste der barn og ungdom kan chatte med trygge fagpersoner om mobbing, vanskelige tanker og vonde følelser. Målgruppen for SnakkOmMobbing er 9-19 år. Tjenesten er Norges første spissede lavterskeltilbud for barn og unge i alderen 9–19 år, hvor alle som er berørt av mobbing kan henvende seg. Snakkommobbing driver systematisk internt kvalitets- og kompetansehevingsarbeid og samarbeider bl.a. med RVTS Sør.

Antall henvendelser til SnakkOmMobbing i 2022 var 7.095, i 2021 var det 4.190.

SnakkOmPsyken retter seg mot ungdommer i alderen 13-24 år. Antall henvendelser i 2022 var 9.072, i 2021 var det 12.293.

Vi merker oss også at regjeringen vil vurdere ytterligere styrking av veilednings-, støtte- og rådgivningstjenester innen psykisk helse, rus og vold i planperioden.

Vi ber om at chat-tjenester og hjelpetelefoner inngår i opptrappingsplanen som et tjenestetilbud som trappes opp årlig i planperioden, allerede fra 2024.