Høringsinnspill fra Kystrederiene

Høring: Statsbudsjettet 2024 (kapitler fordelt til transport- og kommunikasjonskomiteen)
Innspillsdato:

Innspill fra Kystrederiene til Transport- og kommunikasjonskomiteen - Statsbudsjettet 2024

Kystrederiene representerer over 200 rederier som hovedsakelig opererer langs norskekysten og sysselsetter nær 8000 norske sjøfolk, samt bidrar til solid rekruttering innen maritim næring.  

Rederienes verdiskaping med ringvirkninger er stor, og bidrar til å sette Norge i førersetet innen maritim transport og virksomhet globalt. Konkurransedyktige og langsiktige rammebetingelser er kritisk for å opprettholde Norge sin posisjon, sikre eksisterende arbeidsplasser og verdiskaping, og for å få til en nødvendig grønn omstilling av sektoren.

Maritime rammevilkår under press
Tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk (nettolønnsordningen) er det viktigste rammevilkåret for å sikre norske sjøfolk og kompetanse. 

Statsbudsjettet foreslår at ordningen videreføres med ett tak på samme nivå som i 2022. At ordningen videreføres er viktig, men taket og manglende KPI-regulering svekker ordningens effekt for sysselsetting og konkurransekraft. Vi minner om at det i Hurdalsplattformen slås fast at ordningen skal styrkes. En styrking av ordningen er sentral for å kunne opprettholde et sterkt element av norske sjøfolk under norsk flagg i årene fremover.

Både sjømannsfradraget, tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk og rederiskatteordningen er grunnleggende rammevilkår som må sikres for norske rederier og sjøfolk som tjenesteytende næring for industri og kystnæringer.

CO2-avgift og kvotepliktig sektor
For å være konkurransedyktige i en tid med store utfordringer i det grønne skiftet er det klart at skatte- og avgiftsnivået for norske virksomheter må være på omlag samme nivå som i konkurrende nasjoner. 

CO2-avgiften er foreslått økt med 19%, mens trafikkforsikringsavgiften reduseres. Dette har skjedd ved flere statsbudsjett på rad, noe som fører til at sjøtransportens konkurranseevne systematisk svekkes mot lastebil på vei. 

Regjeringen nevner i fremlegg til statsbudsjett akkurat urimeligheten i at innenriks sjøfart skal betale dobbelt for utslipp, både gjennom avgift og kvotesystemet når de skriver at «[i] utgangspunktet bør kvotepliktige utslipp fritas for avgift.». Det er derfor uforståelig for Kystrederiene at regjeringen velger å forhøye CO2-avgiftssatsen for innenriks sjøfart før muligheten for lav sats er avklart. Kystrederiene anbefaler derfor på det sterkeste at CO2-avgiften for nærskipsfarten må bli værende på 2023-avgiftsnivå i påvente av avklaring mot ESA om man kan sette en lavere sats.

Norske kystrederier som betaler høy CO2-avgift vil nødvendigvis tape mot utenlandske skip som bunkrer i utlandet og tar transportoppdrag for norsk næringsliv langs kysten. 

Sjøtransport - en del av løsningen i NTP
Kystrederiene mener at sjøtransport og den norske maritime næringsklyngen er en del av løsningen både for innenlands transport og for landets klimaforpliktelser. I et land med en ambisiøs havstrategi har det dessverre i praksis vist seg vanskelig å få til en konstruktiv utnyttelse av den naturgitte infrastruktur.

Dette er tydelig gjennom arbeidet med NTP 2025-36. I Regjeringens bestilling av 6. september 2022 ble det satt klare mål og føringer, der sjøbaserte transportlinjer ville kunne bidra på alle punkter.

Det er frustrerende å se at sjøtransport med lavest klimagassutslipp per tonn/km og minst eksterne skadevirkninger ikke blir vurdert som klima/miljøtiltak, mens løsningen synes å være elektriske lastebiler og lengre vogntog. Er dette svaret på prioriteringene i Regjeringens bestilling?

Kystrederiene savner fortsatt en helhetlig politisk forståelse og styring av infrastruktur for transport i Norge, hvor de ulike transportformer kan fungere som komplementære enheter. 

Transportpolitikk - konkurransevilkår
Igjen blir trafikkforsikringsavgiften redusert i forbindelse med økning av CO2 -avgiften, som igjen forsterker allerede ulike konkurransevilkår mellom vei- og sjøtransport. Dette er sektortiltak som motvirker integrerte (tverrsektorielle) løsninger. 

For økt godsoverføring vil være nødvendig å se på faktorer som:
-    samlet helhetlig styring i departementet av all infrastruktur
-    stille klare krav til transportaktørene om samordning/integrasjon
-    større fokus på tverrsektorielle transportløsninger
-    krav til havnene om felles struktur i all dokumentasjon som gjør det mulig med digitalisering av havnesektoren 
-    digital dokumentasjon for hele transportkjeden
-    tiltak for kutt i klimagassutslipp i hele transportkjeden

Vi ber om at Stortinget prioriterer sjøveien som et effektivt og miljøvennlig alternativ og vil bidra til gode rammevilkår og konkurranseevne.


Kontakt:   
Næringspolitisk rådgiver Kenneth Erdal, kenneth@kystrederiene.no, tlf: 95 14 05 09