Høringsinnspill fra Norges Astma- og Allergiforbund
Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) arbeider for å bremse den økende utviklingen av astma, allergi og overfølsomhetssykdommer, og for at de som har sykdommene skal kunne leve best mulig.
Astma og allergi er kroniske sykdommer med stadig økende forekomst, særlig blant barn og unge. Dette er et folkehelseproblem, som ikke bare medfører en stor belastning for dem det gjelder, men også samfunnet. Astma og allergisykdommer kan ofte behandles slik at normal livskvalitet kan opprettholdes, men det er svært viktig å få stilt diagnosen så tidlig som mulig for å sikre riktig behandling og medisiner.
Kap. 2661, post 70 Grunnstønad
I Norge har om lag 5 prosent av barn allergi mot en eller flere matvarer. I befolkningen ellers er det omkring 2-5 prosent som har matallergi eller reagerer på bestanddeler i maten. Personer med matvareallergi og matintoleranse har ofte diett som eneste tilgjengelige behandling.
Matallergi og matintoleranse medfører betydelige merkostnader for den enkelte. En kartlegging av ekstrautgifter ved blant annet diett utført av Forbrukerforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met – storbyuniversitetet på oppdrag av Arbeids- og inkluderingsdepartementet viser at prisen på glutenfrie produkter er høyere (fra 76 % til over 500 %) enn motsvarende konvensjonelle produkter. For de som ikke har mulighet til å kutte matvarene de er allergiske mot fra kostholdet er erstatningsprodukter eneste løsning. Dette gjelder først og fremst de med gluten og/eller melkeallergi. Det er ikke bare kostnadene på produktene som er nedslående. De glutenfrie produktene er ernæringsmessig mye dårligere enn konvensjonelle produkter. De inneholder mindre proteiner og fiber, og de har i tillegg et høyere innhold av mettet fett, karbohydrater og salt, sammenlignet med glutenholdige produkter. Når vi vet at usunn diett er den største risikofaktoren for å utvikle livsstilssykdommer, er det svært uheldig at erstatningsproduktene allergikere er avhengig av er av mye dårligere ernæringsmessig kvalitet. Det har kommet mange nye og sunnere glutenfrie produkter på markedet de siste årene, men kostnadene på disse produktene er igjen dyrere. Oppsummert kan vi si at allergikere har en langt større kostnad knyttet til mat enn de som kan spise konvensjonelle produkter, men dersom du også skal sikre å få i deg matvarer med best mulig ernæringsmessig profil blir kostnadene enda høyere.
I budsjettet foreslås det å nominelt videreføre sats 1-4 hvor personer med stønad ved fordyret kosthold faller inn under, mens trinn 5-6 oppjusteres i tråd med en prisøkning på 3,8 prosent. Det er viktig at stønaden til personer med fordyret kosthold justeres i tråd med lønns- og prisveksten slik at stønaden holder tritt med de reelle merkostnadene.
Norges Astma- og Allergiforbund ber om at satsene for grunnstønad trinn 1-4 justeres i tråd med en prisøkning på 3,8 prosent.