Havbunnsmineraler som mulig ny og framtidsrettet næring i havet
Utvinning av mineraler fra havbunnen kan i fremtiden bli en ny og viktig næring for Norge og samtidig bidra til å sikre den globale tilgangen på viktige metaller. Det er et økende globalt behov for utvinning av mineraler for å sikre tilgangen på nødvendige metaller. Forutsetningen for slik utvinning er at ressursene kan høstes på en lønnsom måte med akseptabel grad av miljøpåvirkning. For å få avklart dette, er en åpningsprosess for mineralvirksomhet på havbunnen som legger til rette for en videre kunnskapsinnhenting, avgjørende. Denne konsekvensutredningen som del av åpningsprosessen, legger grunnlaget for en vurdering av spørsmålet om åpning av områder slik at andre aktører enn staten nå kan lete etter, og når kunnskapsgrunnlaget eventuelt tilsier det, utvinne havbunnsmineraler.
For å få avklart spørsmål knyttet til mineraler fra havbunnen, er en åpningsprosess for mineralvirksomhet på havbunnen som legger til rette for en videre kunnskapsinnhenting, avgjørende. Denne konsekvensutredningen som del av åpningsprosessen, legger grunnlaget for en vurdering av spørsmålet om åpning av områder slik at andre aktører enn staten nå kan lete etter, og når kunnskapsgrunnlaget eventuelt tilsier det, utvinne havbunnsmineraler.
Industri Energi er positiv til igangsettelse av en konsekvensutredningsprosess med intensjon om å åpne havarealer for fremtidig leting og utvinning av mineraler. En grundig utredning og kartlegging av ressurser, teknisk økonomisk potensiale samt konsekvenser for natur, havmiljø er påkrevd for en konsekvensutredning.
Klimamålene forutsetter mineraler
Skal vi greie å nå klimamålene, er vi avhengig av langt mer mineraler enn dagens energisystem krever. I 2040 kan behovet for mineraler i verden være fire ganger så stort som i dag, ifølge IEA. Sirkulærøkonomien vil være et viktig bidrag for å møte etterspørselen etter metaller på en bærekraftig måte, men det vil ikke være tilstrekkelig. Derfor mener Industri Energi at vi må våge å satse på mineraler i dyphavet utenfor Norge.
Alternativet er ikke at det ikke foretas mineralutvinning, men at det skjer i andre land. Samtidig er det viktig at alle aktører forstår den potensielle påvirkningen slik aktivitet har på de marine økosystemene. At de tar miljøkonsekvensene på største alvor og at det benyttes en føre var-tilnærming til utvinning av mineraler fra havbunnen. Derfor er kunnskap om konsekvensene av mineralutvinning på norsk sokkel viktig. En konsekvensutredning vil belyser identifiserte påvirkninger knyttet til leting, utvinning og avslutning av virksomheten.
Forbundet er opptatt av at aktiviteter for å utvinne mineraler kan bli gjennomført uten vesentlig negativ påvirkning på det marine miljøet. Aktiviteten knyttet til leting og avslutning vil gi små miljømessige virkninger. Virkningene vil i all hovedsak være knyttet til det konkrete geografiske området der utvinningen foregår. Forbundet mener også at det er avgjørende at det offentlige er en aktiv tilrettelegger, og styrker utforskning av dyphavet og bistår med risikoavlastning.
Avgjørende mineralforekomster
Norges havområde er om lag seks ganger større enn vårt landareal. Dette inkluderer store områder i dyphavet, hvor mineraler avsettes. Det er allerede gjort svært interessante funn og analyser av mineraler fra norske havområder som viser potensial for betydelige ressurser på norsk sokkel.
Havbunnsmineraler kommer med fem til ti ganger høyere metallkonsentrasjon (gehalt) enn mineralavsetninger man finner på land. Dette gir potensial for mindre areal og miljøfotavtrykk enn landbasert gruvedrift. Mesteparten av viktige energiomstillingsmetaller som kobolt, nikkel og mangan er å finne i verdenshavene. Havbunnen inneholder også store forekomster av kobber, sink og sjeldne jordarter, som er viktige for energiomstillingen.
Åpning og mulighet for kommersiell utforskning vil bidra til en klarere avgrensning av utvinnbare ressurser og videreutvikling av teknologier kan bidra til økt kunnskap om utvinningskonsepter og mulige påvirkninger.
Norsk sokkels konkurranseevne
Teknologier for utvinning av havbunnsmineraler i stor grad basert på løsninger fra norske teknologimiljøer i både petroleums-, maritim-, prosesserings- og bergverkssektorene, samt andre næringer der Norge som nasjon er langt fremme. Leting og utvinning av havbunnsmineraler kan bli et grunnleggende element i å utvikle nye verdikjeder og modne en ny industri basert på norsk offshoreteknologi og eksisterende kompetanse i landbasert industri. Denne industrien vil kunne ha potensiale til å ekspandere til det internasjonale markedet.
Opprettholdelse av norsk sokkels konkurranseevne er derfor særlig viktig, slik at Norge forblir et attraktivt investeringsområde for norsk og internasjonal olje- og gassindustri, inkludert leverandørbedrifter og maritim næring. Dette er avgjørende for å lykkes med utvikling av nye og fremtidsrettede næringer på kontinentalsokkelen, fordi de nye næringene vil vokse frem på skuldrene av disse næringene.
Forbundet mener at etableringen av finansielle, arealmessige og arbeidsrelaterte rammebetingelser er sentralt for å sikre forutsigbarhet i utviklingen av mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel. Industri Energi ber derfor om at det blir åpnet for lisensiering så fort en åpningsbeslutning blir tatt.
Myndighetene sitter på en betydelig mengde data fra norsk kontinentalsokkel. Tilgang på data er en forutsetning for god ressurskartlegging. En del data er offentliggjort, men Industri Energi mener myndighetene bør dele ny data med næringen fortløpende slik at de aktivt kan delta i oppbygging av kunnskap om de relevante områdende.
Industri Energi forutsetter at basene som skal forsyne havbunnsmineralnæringen skal ligge i Norge, både i lete- og utvinningsfasen, slik at verdiskapingen vil skje regionalt og nasjonalt.
Det foregår et begrenset omfang av annen havbasert næringsvirksomhet i utredningsområdet, hovedsakelig avgrenset til noe fiskerivirksomhet og noe passerende skipstrafikk. Det må tilrettelegges for sameksistens mellom disse aktørene.
Skal vi lykkes, er industrien avhengig av å gjennomføre åpningsprosessen med et forutsigbart rammeverk som gjør det mulig for industrielle aktører å satse. Samtidig må Norge styrke samarbeidet og finansieringen av felles forsknings- og utviklingsprosjekter mellom universiteter, forskningsinstitutter og industrien.
Norske HMS- og arbeidsvilkår må gjelde
Industri Energi mener at erfaring fra alvorlige ulykker i petroleumsindustrien viser at det kan få store sikkerhetsmessige konsekvenser dersom man velger å la virksomheten utvikle seg uten et tydelig rammeverk og kyndig tilsynsregime. Derfor må det legges til rette for forsvarlig virksomhet og forutsigbarhet for aktørene.
Siden det legges opp til et tilsvarende regime som etter petroleumsloven med sammenlignbare aktiviteter og risikoforhold, mener forbundet det må bygges på erfaringene fra regulering av petroleumsvirksomheten.
Kontraktstrukturer/konseptvalg/driftsmodell og krav i tilbudsforespørsler som legger til rette for regionale og lokale leveranser i alle faser fra leting til utvinning vil få stor betydning for den videre oppbyggingen av arbeidsplasser innen havbunnsmineralnæringen i Norge.
Norske arbeidsvilkår og regelverk må gjelde innenfor havbunnsmineralnæringen. God helse, miljø og sikkerhet må være forutsetningen for tildeling av områder og for selskapene som skal både leting og utvinning. Det innebærer at det må stilles samme strenge helse, miljø og sikkerhetskrav som i olje- og gassvirksomheten.