Bedre hjelp til barn og unge, og lovpålagte kommunale handlingsplaner.

Nok Norge er paraplyorganisasjonen til landets Nok-sentre, og vi jobber for at utsatte for seksuelle overgrep skal få god lavterskel hjelp. Vi tar årlig imot ca. 3 000 utsatte og pårørende, og tilbyr rådgivning, veiledning og undervisning til fagpersoner i spørsmål som handler om seksuelle overgrep. Vi får mange henvendelser fra personer i kommunale tjenester som lurer på om de står overfor en overgrepssak og hva de skal si og gjøre hvis det er tilfelle. Erfaringen vår er at svært mange syns de har for lite kunnskap om seksuelle overgrep og hvilke hjelpetilbud som finnes. 

Bedre hjelp til barn og unge

Vold og overgrep er et av de største folkehelseproblemene vi har i Norge og negative  barndomsopplevelser er den sterkeste predikatoren for helseutfordringer i voksen alder. Å gi barn en  god barndom gjør dem tryggere og friskere som voksne. Derfor må vi sikre at det blir lagt ned en tilstrekkelig innsats mens de er unge. Tilgjengelig hjelp er ett tiltak i en slik innsats.

Nok-sentrene møter mange barn og unge gjennom sitt forebyggende undervisningsarbeid. Vår erfaring er at mange unge savner et hjelpetilbud der de bor. Et av funnene i Barneombudet sin rapport om psykisk helsetilbud til barn og unge i kommunene «Hvem skal jeg snakke med nå?» var at det er et stort  behov for hjelpetilbud for barn og unge i kommunene, og disse bør være fleksible og tilgjengelige. Situasjonen i dag er ikke likeverdig og barn og unge har ikke den samme tilgangen på hjelp. Ett eksempel er helsesykepleiere, hvis tilstedeværelse i skolen varierer fra hver dag til et bestemt antall  dager i måneden. 

Å gi et tilbud til barn handler også om å ivareta pårørende. Våre sentre får mange henvendelser fra foreldre som er pårørende til barn og unge som er utsatt for overgrep og som ønsker råd og støtte. Det krever barnefaglig kompetanse å gi veiledning til de pårørende på en måte som hensyntar de utsatte barna. Å gi veiledning til pårørende er også med på å ivareta barna. 

I 2023 lanserte Bufdir en faglig veileder for Nok-sentrene sitt arbeid med barn. Denne er laget sammen med Nok Norge og Nok Bergen. Veilederen inneholder retningslinjer for tilbudet til barn under hhv. 18 og 16 år og rammer som må være på  plass for sentrene som vil ha dette tilbudet: innhold, metodikk og en presisering av barnefaglig  kompetanse.  

Vi mener det bør legges til rette for at Nok-sentre kan ha et tilbud til barn i henhold til rammene i  denne veilederen og at det bør etableres en egen finansieringsordning for de sentrene som ønsker å  ha et slikt tilbud. Vi mener at dette vil være med på å oppfylle Opptrappingsplanens mål om at Nok-sentrene skal nå bedre ut til befolkningen generelt.  

Kommunale handlingsplaner

Tilbudene til utsatte for overgrep må bli bedre, der folk bor. Kommunale handlingsplaner som legger grunnen for arbeidet med vold og overgrep, som kartlegger kompetanse og ressurser i kommunen og som har en plan for forebygging av overgrep, for eksempel gjennom kompetanseheving i skoler og barnehager, kan ikke være valgfritt for kommunene. 

I Opptrappingsplanen (:36) står det at kommuner uten handlingsplaner i mindre grad har kompetansetiltak for de ansatte, og Riksrevisjonens undersøkelse viste at kommuner uten en slik handlingsplan i mindre grad har skriftlige rutiner for å avdekke og varsle om vold og for å samordne tjenestene.

Det kan ikke være valgfritt for en kommune å ha en plan for hvordan barn, unge og sårbare voksne skal bli tatt i mot og hjulpet. Vi mener også at det ikke kan være valgfritt, som det er i dag, å ha en avtale med et senter for seksuelle overgrep.

Nok. ønsker derfor at Opptrappingsplanen blir enda tydeligere overfor kommunene på at de bør ha kommunale handlingsplaner, helst bør de være pålagt det. De kommunale handlingsplanene må omfatte både vold og seksuelle overgrep, samt det forebyggende arbeidet i kommunen. 

Vennlig hilsen, 

Nok Norge v/

Ingvild Hestad Torkelsen, daglig leder

Sissel Ringstad, kommunikasjonsrådgiver