Høringsinnspill fra Advokatforeningen

Høring: Endringer i straffeloven mv. (påvirkning fra fremmed etterretning)
Innspillsdato: 27.02.2024

Høringsnotat Advokatforeningen

Høringsinnspill Prop. 42 L (2023-2024)

1         Oppsummering 

·         Advokatforeningen anbefaler at lovforslaget først og fremst avvises, og at temaene utredes nærmere før lignende lovforslag behandles av Stortinget. En slik utredning bør både inneholde en grundigere analyse av konsekvensene for ytrings- og pressefriheten og av hvorvidt det man realistisk sett kan ha håp om å oppnå med slik lovgivning, er forholdsmessig med hensyn til dets negative konsekvenser for våre demokratiske friheter.

·         Dersom komiteen uansett støtter forslaget, vil Advokatforeningen oppfordre komiteen til å gjøre følgende grep:

o   Be regjeringen nedsette et utvalg for å utrede metodebruken i justissektoren. Slik som det ble anbefalt av Personvernkommisjonen (NOU 2022:11, kap. 7.5)

o   Følge opp NIMs forslag om å ta inn i lovteksten at straffebudet kun skal ramme fordekt virksomhet.

o   Gi konkrete eksempler på hva som ikke skal være straffbart, ved for eksempel å uttrykkelig avgrense mot journalistisk og akademisk virksomhet.  
 

2         Bakgrunn
Advokatforeningen innga i 2021 et høringssvar til Justis- og beredskapsdepartementet der vi gikk mot de foreslåtte endringene i straffeloven og straffeprosessloven. Våre innvendinger gjelder også det svakt endrede forslaget som nå ligger hos Stortinget. Et lovforslag med så vidtgående materielle og prosessuelle konsekvenser, bør etter vårt syn være gjenstand for en grundig og selvstendig utredning før det kan vedtas.

Advokatforeningen har forståelse for hensynene og bakgrunnen for lovforslaget. Samtidig er utfordrer forslaget grunnleggende menneskerettigheter, og kan etter vårt syn få uheldige konsekvenser for ytrings- og pressefriheten. Forslaget slik det foreligger begrenser ytringsrommet i en slik grad at mulige konsekvenser burde vært gjenstand for grundigere behandling. Som hovedsynspunkt mener vi fortsatt at spørsmålet ikke er tilstrekkelig utredet.

Kriteriene for straffbarheter vide og vage, med bruk av begreper som "fremmed etterretningsaktør" og "bidrar til virksomhet som har til formål å påvirke" er svært omfattende. Kravet om fordekthet bør være et selvstendig vilkår for straffbarhet, da dette vil gi større trygghet for de som ønsker å ytre seg åpent, samtidig som det kan bidra til å redusere nedkjølende effekter på ytringsfriheten. Advokatforeningen frykter uansett at lovens rekkevidde kan være demotiverende for enkelte ytringer, spesielt i konfliktsituasjoner.

Forslaget er i praksis en markant utvidelse av PSTs mulighet til å ta i bruk skjulte tvangsmidler overfor norske borgere både i etterforsknings, avvergende og forebyggende øyemed. Slike utvidelser har både personvernkommisjonen (NOU 2022:11) og Ytringsfrihetskommisjonen (NOU 2022:9) allerede uttalt en bekymring for. Advokatforeningen stiller seg bak disse bekymringene. 

Advokatforeningen v/leder Jon Wessel-Aas og
saksbehandler Martin Kaasgaard Nielsen, samfunnskontakt

Dato: 27. februar 2024