Høringsinnspill til Prop 87 S (2023-2024), Forsvarsløftet - for Norges trygghet
Forsvarsforum Innlandet ble etablert våren 2023, etter vedtak i fylkesutvalget 14. februar samme år.
Forumet ledes av politisk ledelse i Innlandet fylkeskommune og er sammensatt med ordførerne fra Åmot, Elverum, Hamar, Lillehammer og Dovre kommuner. Dette er de kommunene i Innlandet der Forsvaret i dag har større virksomheter i Innlandet.
Formålet til Forsvarsforum Innlandet er å arbeide for å ivareta Innlandets interesser knyttet til Forsvarets aktivitet på Indre Østlandet. Målet er en sterk region hvor næringslivet, lokale og regionale myndigheter og Forsvaret henter ut positive effekter ved å samarbeide.
Dette skal skje gjennom:
- felles opptreden og påvirkningsarbeid i viktige forsvarsrelaterte saker, som blant annet felles uttalelser og høringssvar
- et aktivt regionalt utviklingsarbeid relatert til Forsvarets aktivitet i regionen
Forsvarsforum Innlandet vil først og fremst gratulere med en meget god og gjennomarbeidet langtidsplan for Forsvarssektoren, med et dystert og alvorlig bakteppe. Mange av de innspill og råd vi tidligere har gitt til det forutgående kommisjonsarbeidet, føler vi har blitt hensyntatt på en god måte.
Innlandet med kommunene har hele veien støttet opp om Forsvarets egne behov og ønsker.
Forsvarsforum Innlandet legger vekt på at Forsvaret selv må få handlefrihet til å løse oppgavene iht gitte rammer og forutsetninger. De vet best hvor skoen trykker og signaliserer at de er klare til innsats.
Forsvarsforum Innlandet imøteser også en satsning på og utvikling på de steder hvor Forsvaret allerede er i dag, - og ser på dette som kosteffektivt og utviklende der hvor ressursene allerede er samlet og i drift. Andre lokasjoner i Innlandet kan vurderes til en kost effektiv bruk for Forsvaret, spesielt i forbindelse med behov for oppsettingsteder, trening, øving, lager og operative flater, - til for eksempel HV, allierte og Brigade Sør. Våler kommune er et slikt eksempel og det kan være tilsvarende behov i andre deler av Innlandet, i et beredskap- og operativt perspektiv.
Innlandet fylke og kommunene signaliserer også at de er meget klare til innsats for å støtte opp om og samarbeide om gode løsninger for forsvarssatsningen.
Vi er alle klare og utålmodige til å komme i gang.
De mest fremtredende sakene og investeringene for og i Innlandet vil være:
Etableringen av en felles rekruttskole på Terningmoen.
Styrket offisers og befalsutdanning, herunder en styrking av Våpenskolene i Innlandet med Fag- og kompetanseutdanning.
Etableringen av en Brigade Sør med utgangspunkt/Brigadestab i Rena leir.
En styrking av Cyberforsvaret på Jørstadmoen.
Styrking av Forsvarets- Personell og Vernepliktsenter på Hamar.
Styrking av Forsvarsindustri og næringsvirksomhet i Innlandet.
Styrking av Forskning- og Utvikling i Innlandet.
Økt Offentlig - Privat og Sivil - Militært samarbeid.
I løpet av planperioden er det planlagt store investeringer og satsning på spesielt disse områdene i Innlandet.
Dette er meget gledelig for nasjonen og forsvarsfylket Innlandet, med gode tradisjoner og gode vertskommuner for virksomheten.
Forsvarsforum Innlandet stiller seg imidlertid kritisk spørrende til om ikke tidsplan og ressurstilgangen i planen burde vært mere ambisiøs.
Forsvarsforum Innlandet mener at ambisjonsnivå og tempo må økes for raskere å få det vi har til å virke og raskere kunne vokse til et akseptabelt nivå.
Det haster med å komme i gang og det haster med å få satt alle elementer i sving som skal bidra til denne satsningen, både militært og sivilt.
Innlandet fylke og alle forsvarskommunene er klare for dette løftet og denne satsningen, men alle mener at det vil ta for lang tid. NÅ MÅ VI KOMME IGANG OG DET RASKT!
Vi trenger raskt forutsigbare beslutninger, gjennomføringsplaner og investeringer lokalt og regionalt slik at vi kan bidra, styre og prioritere våre sivile og private interesser, initiativ og ressurser i riktig retning og til rett tid.
Alle forsvarskommunene og fylket vil påta seg en koordinerende rolle i dette arbeidet og de er mer enn klare for innsats og bidrag, men venter nå på solide, og detaljerte gjennomføringsplaner som reduserer noe av risikoen ved slike etableringer.
Forsvarsforum Innlandet vil også peke på nødvendigheten av å se denne satsningen og investeringene i Innlandet i sammenheng med, og i tett koordinering med andre viktige samfunnsutviklingsplaner, slik som Nasjonal Transportplan, Sykehus- og Helseberedskap, matberedskap, logistikk, osv...
Det er en kjensgjerning at Norge har fått en ny rolle i NATO og ovenfor nære allierte, med svensk og finsk medlemskap i NATO. Norge som "transittland" for allierte i en eskalerende beredskapssituasjon vil også få betydning for Innlandet, på samme måte som i Midt-Norge og Nord-Norge. Infrastruktur, tjenestetilbud, beredskap, samferdsel og betydningen av aksen Sør-Nord og Vest-Øst blir viktig også i Sør-Norge. Fra Oslofjorden til Indre Østlandet, Østerdalen og videre østover over grensen til Sverige.
Nordisk samarbeid på tvers av grensen står også på vår agenda i vår region.
Forsvarsforum Innlandet ber komiteen vurdere og se nærmere på muligheter for å komme raskere i gang med mere, for derved å oppnå mål og ambisjoner raskere.
En forsert utvikling og satsning med høyere risiko må kunne aksepteres.
Det er en forventning i samfunnet til en økt satsning på Forsvar, sikkerhet- og beredskap i en usikker og urolig tid, som dessverre ikke ser ut til å gå over med det første.
Ringvirkningene av en slik satsning i vår region er store, men vi må få forutsetningene på plass så raskt som mulig for å kunne fullføre jobben, stå løpet ut og skape den synergien som er nødvendig for nasjonen og regionen.
Tørr å satse, tørr å inkludere, gi oss forutsetninger for å bidra og lykkes til nasjonens beste.
VI ER KLARE - GI OSS OPPDRAGET OG MULIGHETEN!