Econas innspill til forslag til nytt opptakssystem til høyere utdanning
Econas innspill til forslag om nytt opptakssystem til høyere utdanning
Econa er positive til flere av forslagene regjeringen har kommet med for et forenklet og mer rettferdig opptakssystem. Vi ønsker å komme med følgende innspill til utdannings- og forskningskomiteens behandling av stortingsmeldingen.
- Econa ønsker at utdanningsinstitusjonene i større grad skal kunne få sette egne kvalifiseringskrav til sine studier.
Forslaget til nytt opptakssystem fokuserer mye på viktigheten av å få studenter raskt inn i høyere utdanning. Econa deler dette synspunktet, men mener det er minst like viktig å få studentene gjennom utdanningen på normert tid og ut i arbeidslivet. Dette må skje uten at kvaliteten på utdanningen eller kompetansekravene til de ferdig utdannede kandidatene senkes. For å få til dette trenger vi at studentene har de forkunnskapene nødvendig for å mestre studiene de tar.
Econa mener utdanningsinstitusjonene selv vet best hvilke forkunnskaper som vil være relevante for de enkelte studiene. Vi mener derfor at utdanningsinstitusjonene bør få et større mandat til å sette nivå- og innholdskrav til egne studier enn de har i dag, i tillegg til de nasjonale kravene som finnes i dag.
- Econa er positive til forslaget om å etablere flere lokale opptaksprøver
I forlengelsen av at utdanningsinstitusjonene bør få anledning til å lage egne krav til karakternivå og forkunnskaper mener Econa at det er positivt om det opprettes flere lokale opptaksprøver for rangering av kandidater. Studiespesifikke opptaksprøver vil sikre motiverte kandidater, er en rettferdig måte å skille mellom kandidater med samme karaktersnitt og vil kunne skille ut studenter som ikke har de nødvendige forkunnskapene som trengs til studiet. Econa stiller samtidig spørsmål til hvilke tiltak regjeringen vil innføre for at utdanningsinstitusjoner som ikke har for tradisjon å bruke opptaksprøver skal hoppe på denne muligheten, uten at det blir for kostnads- og ressurskrevende for institusjonene.
- Econa er positive til en reduksjon i antallet tilleggspoeng det er mulig å opparbeide seg
Dagens opptakssystem er tungvint, og karakterkravene på enkelte studier blir skyhøye på grunn av antallet tilleggspoeng kandidater har mulighet til å opparbeide seg. Econa mener at opptakssystemet blir forenklet av å redusere antallet tilleggspoeng. Econa støtter at realfagspoengene opprettholdes inntil det er utredet hvilken effekt det kan ha for rekruttering til realfagene, men stiller også spørsmålstegn til om dette burde vært gjort også for språkpoengene.
- Econa ønsker å stille spørsmål til forslaget om at regjeringen vil se på behovet for nasjonale opptaksprøver på et senere tidspunkt
Econa er skuffet over at regjeringen har valgt en så passiv tilnærming til nytt opptakssystem. Vi mener derfor utredning og testing av en nasjonal opptaksprøve slik opptaksutvalget forslo bør gjennomføres uten unødig opphold. Vi er åpne for testing av ulike modeller for å sikre at flere får påbegynt og gjennomført sitt utdanningsløp raskere. Uten en tidfesting frykter vi at de større endringene vil bli lagt i skuffen i lang tid. Kravene til å holde seg faglig oppdatert gjennom hele karrieren blir stadig større og det er viktig at man har systemer som gjør det mulig å komme inn på etter- og videreutdanning eller nye studieløp senere i karrieren uten å måtte bruke flere år på å ta opp fag fra videregående opplæring.
Med vennlig hilsen,
Nina Riibe, Administrerende direktør i Econa