Høringsbrev – Finanskomiteen - Forbundet Styrke

Forbundet Styrke organiserer 80.000 medlemmer i olje- og gass, landindustri, næringslivet og staten. Vi er det største forbundet i bransjer som utgjør 80 % av norsk eksportverdi.

Forbundet Styrke (tidligere Industri Energi & Forbundet for ledelse og teknikk) mener det er viktig for norsk industri sin konkurranseevne og framtidige utvikling at statsbudsjettet sikrer forutsigbarhet og gir et godt grunnlag for verdiskapingen innen industrien. Verdiskaping som sikrer inntekter til fellesskapet og gir oss velferd. Samtidig må samarbeidet med vårt viktigste eksportmarked, EU, videreføres.

EUs karbongrensejusteringsmekanisme (CBAM)
Forbundet Styrke er tilfreds med at regjeringen nå vender tommelen opp for at Norge blir en del av karbontollen til EU. Det vil bidra til industriens konkurransekraft og utvikling, samt redusere risikoen for utflagging av industri. Det er på den måten Norge blir en del av samarbeidet og får påvirket den endelige utformingen av tiltaket.

Forbundet Styrke har vært tydelig på at Norge innfører EUs karbongrensejusteringsmekanisme (CBAM). CBAM skal gradvis erstatte frikvotene under ETS og sikre europeisk industri mot karbonlekkasje. Det er derfor en integrert del av EUs system for handel med utslippskvoter (EU ETS), som Norge har vært en del av siden 2008. Dette systemet gir insentiver for utslippsreduksjoner for industrien og skaper et forutsigbart rammeverk for grønn omstilling på like vilkår i hele Europa. Det er svært viktig for rammevilkårene og forutsigbarheten for norsk næringsliv å være en del av EUs klimasamarbeid, inkludert EU ETS.

Det foregår også omfattende internasjonal regelverksutvikling på området, der flere land både i og utenfor Europa planlegger, eller vurderer, sin egen prising av klimautslipp for importerte varer. Vi mener at det vil være en fordel for Norge stå sammen med EU i møte med denne utviklingen.

Mens europeiske bedrifter har øvd på CBAM siden oktober 2023, har ikke norske importører hatt anledning til dette. Det er en risiko for at mangel på erfaring blir en konkurranseulempe for norsk næringsliv når ordningen innføres for fullt, dersom man ikke er med på prøveperioden. Derfor er forbundet fornøyd med regjeringens beslutning.

Det er et stort forbedringspotensial i CBAM-ordningen. Vi mener det er avgjørende at man arbeider aktivt fra norsk side for tilpasninger i regelverket, for at interessene til norsk industri blir best mulig ivaretatt. Ved aktivt arbeid med forbedring av regelverket på disse punktene kan det sikres at CBAM blir et effektivt middel mot karbonlekkasje og samtidig ivaretar europeisk industris konkurranseevne. Norske myndigheters og industris muligheter til å oppnå endringer som er i tråd med norske interesser forutsetter at Norge deltar i ordningen.

Forbundet styrke håper derfor Stortinget vil støtte regjeringens forslag. Det er viktig for norsk industri.