Blå Kors
Innspill til arbeids- og sosialkomiteen på statsbudsjett 2025
Blå Kors jobber med forebyggende tiltak, spesielt rettet mot barn og unge, samt behandling, oppfølging etter behandling og ulike arbeids- og inkluderingstiltak. Blå Kors som ideell organisasjon har i over hundre år gjort en viktig innsats for å hjelpe personer som er direkte eller indirekte rammet. Vi driver behandlingsinstitusjoner, lavterskel tilbud, forebyggende arbeid for barn og unge og arbeids- og inkluderingsvirksomheter med mer.
Å få folk i arbeid og å beholde dem i jobben er avgjørende både for individet og for samfunnet som helhet. Blå Kors setter stor pris på regjeringens ambisjon om å redusere sykefraværet i Norge, men vi frykter at det er behov for sterkere tiltak og en mer helhetlig tilnærming til helse og rehabilitering.
For å oppnå bærekraftig inkludering i arbeidsmarkedet er det spesielt viktig å fokusere på dem som står lengst fra arbeidslivet. Denne gruppen trenger tilpassede tiltak og støtte for å komme inn i arbeidsmarkedet, samt hjelp til å opprettholde sine jobber.
Kap. 634
AFT
Blå Kors er positive til regjeringens arbeidssatsning på 500 millioner kroner for å få flere i jobb. For å oppnå en bærekraftig inkludering i arbeidsmarkedet er det avgjørende at innsatsen i arbeidsmarkedspolitikken fokuserer på dem som står lengst fra arbeidslivet, særlig gjennom tiltak som AFT. Evalueringer viser nemlig at AFT er det tiltaket som fungerer best for å få de som står lengst unna arbeidslivet inn i jobb.
Blå Kors påpeker imidlertid at statsbudsjettet for 2025 mangler tilstrekkelig fokus på AFT. I lys av Stortingsmeldingen «En forsterket arbeidslinje – flere i jobb og færre på trygd» mener Blå Kors at regjeringen må prioritere flere AFT-plasser, og i tråd med stortingsmeldingen, tildele midler for å videreutvikle AFT-tiltakene. Dette vil sikre at deltakerne får nødvendig støtte i overgangen til arbeid eller utdanning i seks måneder og er noe som Blå Kors etterspurt. På denne måten kan deltakerne få kontinuerlig oppfølging gjennom hele perioden de er i arbeidsmarkedet. Alle evalueringer og erfaringer viser at AFT er det mest effektive tiltaket for å oppnå varig arbeidsinkludering
I tillegg mener Blå Kors at det er viktig at regjeringen utnytter kompetansen hos arbeidsinkluderingsbedriftene, slik at de får mulighet til å ta del i oppdragene som følger med økningen i midler, i stedet for økt egenregi hos NAV.
Post 77. Det er gledelig at regjeringen ønsker å satse på 500 flere VTA-plasser. Det bør imidlertid nevnes at prognosene anslår et behov som er det dobbelte. Det er også viktig at disse plassene fordeles blant de tilbudsgiverne som er forhåndsgodkjent, og ikke kun blant de som allerede driver VTA-plasser. Regjeringen må benytte de mange forskjellige forhåndsgodkjente arbeidsinkluderingsbedriftene for å sikre at en sårbar gruppe får tilgang til et variert utvalg av tiltak, tilpasset de ulike bedriftenes kompetanse og tilbud.
Kap. 605
Post 01. Blå Kors er positive til at regjeringen foreslår å bevilge 17 millioner kroner til å utvikle lavterskeltjenester på arbeidsmarkedet for unge med sammensatte problemer. Det er velkjent at en betydelig andel av unge med sammensatte problemer også har nedsatt arbeidsevne og helseutfordringer, særlig når det gjelder psykiske plager og lidelser, samt andre tilleggsvansker. Blå Kors mener det er avgjørende at regjeringen sikrer at lavterskeltjenester kan driftes av ulike aktører, ikke minst ideell sektor. Dette er viktig fordi ideell sektor allerede besitter bred kompetanse innen lavterskeltilbud, jobber i dag med en tverrfaglig tilnærming til grupper med sammensatte problemer og er i stand til å tilby fleksible, tilpassede tjenester som kan møte unges unike behov.
I tillegg er AFT et av de viktigste tiltakene for å hjelpe unge med helse- og sosiale utfordringer ut i arbeid. Blå Kors mener derfor at regjeringen igjen bør innføre en egen ramme for AFT Ung, for å sikre målrettet oppfølging av denne målgruppen for å få dem videre ut i arbeid.
Kap. 2650
Pasienter som er innlagt til behandling over tre måneder innen psykisk helsevern eller rus, får etter tre måneder avkortet sin trygd. Blå Kors har erfart at mange som gjør fremskritt i behandlingen, avbryter på grunn av økonomiske bekymringer. Derfor mener Blå Kors det er nødvendig å sikre like rettigheter som for kortere behandlingsopphold og at trygd ikke blir avkortet.