Høringsinnspill fra Adopsjon Norge
Adopsjon Norge sitt innspill til Familie- og kulturkomiteen - Statsbudsjettet for 2025
Vi takker for muligheten til å gi skriftlige innspill til statsbudsjettet for 2025 og vil i den muntlige høringen utdype punktene ytterligere.
Programkategori 11:10 Etteradopsjon. Vi ønsker å fremheve viktigheten av støtte og ressurser til etteradopsjonstiltak. Både for voksne adopterte og adoptivfamilier . Adopterte barn og deres familier kan stå overfor unike utfordringer og det er viktig at de har tilgang til nødvendige ressurser for å håndtere disse utfordringene. Vi er glad for at økningen i fjor ble opprettholdt, men summen er ca halvparten av hva foreslåtte tiltak utredet av Bufetat koster. Vi ber derfor om at dere vurderer å øke midlene som er avsatt til etteradopsjon.
Kapittel 858: Post 1. Ytterligere økning Bufdir til saksbehandling internasjonal adopsjon. Direktoratet har fått utvidet ansvar i forbindelse med gjennomføring av adopsjoner til Norge i forhold til tidligere praksis. Vi er dypt bekymret for kvalitet, kapasitet og tidsbruk på adopsjonssaker i direktoratet. Vi har erfart uvanlig lang saksbehandlingstid med tidvis alvorlige konsekvenser for barn og legale utgifter for adopsjonssøkere. Vi håper dere kan vurdere en økning i saksbehandlingskapasitet, da den vil tjene adopsjonssøkere og adopterte barn i høy grad.
Kapittel 843: Kostnader for adopsjonssøkere. Vi er bekymret for de økonomiske belastningene som potensielle adopsjonssøkere står overfor. Alle foreningene driver non-profit, kostnadene fordeles på adopsjonssøkerne (og noe statsstøtte). Kostnadene for en internasjonal adopsjon kan være betydelige, og vi ser også at skjerpede krav til dokumentasjon og oversetting av dokumenter gjør hver sak dyrere å gjennomføre til en slik standard vi ønsker at det skal gjøres i Norge . Vi ber at dere vurderer en økning i bevilgningene til adopsjonsforeningene, da både kostnad ved adopsjon samt indirekte kostnader fordeles på et stadig mindre antall søkere.. Alternativt kan adopsjonsstøtten økes noe opp fra dagens 1G.
Kunnskapsinnhenting og forskning. Vi tror det er viktig å styrke kunnskapsgrunnlaget rundt adopsjon som et barnevernstiltak for å beskytte sårbare barn. Dette kan for eksempel gjøres ved å utføre og/eller sammenfatte forskning som sammenligner adopterte med barnevernsbarn i Norge, samt de som er igjen i lignende omsorgssituasjoner i utlandet. Den forrige kunnskapsoppsummeringen i norsk kontekst er over 10 år gammel, og vi ber om at det gjøres en kunnskapsoppsummering som videre vil kunne danne grunnlag for fremtidig forskning og vil bidra til å belyse hvordan det går med adopterte barn sammenlignet med andre grupper. En slik kunnskapsoppsummering/forprosjekt vil nok kunne utføres på et halvt årsverk ved utlysning i relevante fagmiljøer.
Vi håper at disse forslagene blir vurdert i arbeidet med det kommende statsbudsjettet. Vi tror at ved å adressere disse problemene, kan vi bidra til å forbedre adopsjonsprosessen og støtten til adopterte barn og deres familier.
Har dere spørsmål kan dere kontakte oss på post@adopsjonnorge.no
Med vennlig hislen
Øyvind Bakke Reier, leder, Daniel Rød, nestleder og Karoline Hauge, nestleder
Adopsjon Norge er en interesseorganisasjon for alle som er påvirket av internasjonal adopsjon og som støtter erkjennelsen av at barn bør vokse opp i et familiemiljø, i en atmosfære av glede, kjærlighet og forståelse.
For å få til dette, må internasjonal adopsjon kunne gjennomføres for barns beste. Adopsjon må være en likeverdig form for danning av en familie.
Vi ønsker å fremme adopsjon i samfunnet, samt jobbe for å ivareta behov som de adopterte og deres familier kan ha før, under og etter gjennomført adopsjon.
Vi ble stiftet 3. desember 2023, begynte å ta imot innmeldinger i April 2024 og har over 200 medlemmer Vi har et langsiktig mål om å bidra til trygge, gode adopsjoner til Norge, samle adopterte, adoptivforeldre, søkere og andre i et interessefellesskap for likepersonsarbeid, påvirke myndigheter, adoptivformidlere og andre til best mulig forhold og tjenester for barn som trenger beskyttelse gjennom adopsjon, adopterte og adoptivfamilier.