NITOs skriftlige innspill
NITO – Norges ingeniør- og teknologorganisasjon er landets største organisasjon for ingeniører og teknologer med våre mer enn 112 000 medlemmer. Våre medlemmer arbeider i alle sektorer og over hele landet. Arbeidsmarkedet for ingeniører og teknologer er godt, men våre medlemmer har også opplevd tider med stort behov for arbeidsmarkedstiltak, f.eks. under krisen i petroleum for ti år siden.
Generelt
NITO støtter stortingsmeldingens formål om å øke sysselsettingen, inkludere flere i arbeidslivet og redusere unødig langvarige stønadsløp. Det er viktig for den enkelte å delta i arbeidslivet og dermed oppleve å være til nytte, være del av arbeidsfellesskap og få realisert seg selv. Hvis man lykkes med dette vil også velferdsstatens bæreevne bedres betraktelig.
Vi mener, som regjeringen, at for å få til dette er det fornuftig å ta utgangspunkt i arbeidslinja. Med et godt vevd sikkerhetsnett for de som faller utenfor, men hvor det skal lønne seg å jobbe.
I meldingen presenteres det en rekke tiltak som kan bidra til å nå disse målene, men i beskrivelsen av de ulike tiltakene er det svært ofte hektet på et «vurdere». NITO hadde en forhåpning om at man på en del av disse områdene hadde kommet lenger.
Det signaliseres samtidig i meldingen at regjeringen ønsker å tydelig øke kapasiteten på arbeidsmarkedstiltak, og at de ikke skal styres like mye av konjunkturutviklingen slik de tradisjonelt har gjort. Det er mener NITO er et fornuftig tiltak, men vil samtidig understreke at dette ikke må være til hinder for øke innsatsen ytterligere hvis vi igjen skulle oppleve arbeidsledighet på et vedvarende høyere nivå.
Kap. 4
Mange av de som faller utenfor arbeidslivet fordi de mangler kompetanse og kvalifikasjoner til å delta. Det er derfor viktig å satse på at disse får muligheten til å tilegne seg den kompetansen som arbeidsmarkedet etterspør.
Under krisen i petroleum opplevde mange NITO medlemmer å miste jobben, og slet med å finne seg nytt arbeid. For mange av disse handlet dette om at de hadde lite dokumentasjon på den kompetansen de hadde tilegnet seg gjennom kurs, sertifiseringer m.m. gjennom arbeidslivet. Det er derfor positivt at regjeringen ønsker å utrede nærmere en ordning med mikrokvalifikasjoner.
Mange av de den gangen ledige ingeniørene og teknologene forsto at de måtte tilegne seg ny kompetanse på universitets- og høyskolenivå for å kvalifisere seg for arbeid i andre sektorer. I 2015 var dette vanskelig mens man mottok dagpenger. Senere har det blitt gitt en åpning for dette, men med klart begrensende rammer. Slik vi leser meldingen gis det ingen signaler om at regjeringen ønsker å vurdere om disse rammene er for begrensende hvis målet er å få personer raskest mulig i arbeid. NITO foreslår å utvide rammene for utdanning under dagpengeperioden, slik at flere arbeidsledige kan oppnå relevant kompetanse og raskere komme tilbake i arbeid. Vi ber komiteen vurdere dette nærmere.