Høringsinnspill fra TYR

Høring: Dyrevelferd
Innspillsdato:

Innspill til behandling av Dyrevelferd Meld. St. 8 (2024-2025) i Næringskomiteen

TYR er en landsomfattende avls- og interesseorganisasjon. TYR har nasjonalt ansvar for avl på fem definerte kjøttferaser (Angus, Hereford, Charolais, Limousin og Simmental). I tillegg har organisasjonen ansvar for import og salg på fem øvrige kjøttferaser (Blonde D’Aquitaine, Tiroler Grauvieh, Highland Cattle, Galloway og Dexter). TYR har omkring 2000 medlemmer, 14 lokallag og 10 raselag. TYR ble etablert i 1975 som Norsk Kjøttfeavlslag, og har senere byttet navn til TYR.

TYR har en betydelig rolle i forhold til storfekjøttproduksjon, og vil derfor gi innspill på de områder som i hovedsak gjelder storfe og produksjon av norsk storfekjøtt.

TYR og ammekuprodusentene er opptatt av dyrevelferd, og jobber kontinuerlig for å bli enda bedre på dyrevelferd. TYR bidrog i utarbeiding av Dyrevelferdsprogram for Storfe, og har bidratt i implementeringen. God dyrevelferd er positivt for både dyr, røkter og økonomi. Det er derfor bra at Stortinget legger fram en stortingsmelding om dyrevelferd.

Stortingsmeldingen setter høy standard på krav til dyrevelferd i Norge, og dette støtter TYR. Det er likevel viktig at dyrevelferd balanseres med hensyn på hva som er økonomisk og praktisk mulig, og ikke basert på følelser og menneskelig behov. Det mener vi denne Stortingsmeldingen ivaretar for storfe.  Det er helt nødvendig at økonomien i næringen styrkes slik at denne standarden kan opprettholdes. Det forventes at Regjeringen følger opp dyrevelferdsmeldingen med hensyn på at det vektlegges «forutsigbarhet og prioritere tiltak med størst mulig effekt innenfor akseptable økonomiske rammer».

Gjennom tidligere vedtak er det slått fast at det skal være et landbruk over hele landet. Beitende dyr, og norsk storfeproduksjon spesielt, er viktig med hensyn på å oppnå disse målsettingene. Det er viktig at næringen sikres forutsigbare rammevilkår, og at eventuelle nye dyrevelferdskrav følges opp med nødvendige virkemidler.

Oversikt og utvikling av dyrevelferd

TYR støtter at bruk av data som allerede finnes hos tilsynsmyndighetene og i næringene om det enkelte dyreholdet, brukes i overvåking og kontroll. Varemottakerne og andre har allerede systemer som kan brukes til overvåking av dyrevelferd og helse. Det er derfor ikke behov for å bygge nye systemer, som stiller økte krav til registreringer.

Merkeordning

Det er etablerte sertifiserings- og merkeordninger i landbruket. TYR mener det er viktig at disse ordningene videreføres og styrkes. TYR er derfor fornøyd med at det ikke er ansett som hensiktsmessig at det innføres egne offentlige merkeordninger knyttet til dyrevelferd. 

Humanhelse og dyrevelferd

TYR erfarer at brudd på dyrevelferd og videre dyretragedier ofte er forårsaket av sykdom hos den som har ansvar for dyrene. Situasjoner har som oftest utviklet seg over lengre tid. Det er derfor bra at Regjeringen i dyrevelferdsmeldingen foreslår å innhente mer systematisk kunnskap om årsaker til alvorlig vanskjøtsel av dyr, og hvordan dette kan forebygges. Det er viktig at situasjoner med vannskjøtsel oppdages tidlig, og at data fra både Mattilsyn og varamottakere er tilgjengelig for overvåking. TYR ber om økt tilsyn, og støtter forslag om å gjennomføre kartleggingstilsyn for å forebygge og fange opp saker under utvikling. Dyrevernsnemndene må bestå av personer med landbruksfaglig innsikt, og rammene til dyrevernsnemndene må styrkes.

Mål og tiltak for storfe

TYR støtter Regjeringens forslag om at løsdriftskravet opprettholdes med krav om løsdrift innen 2034. Dette er viktig dyrevelferdsmessig tiltak, og det er negativ oppmerksomhet knyttet til dyr bundet på bås. TYR understreker at det fortsatt er en stor andel ammekyr som står på bås i perioder av året. Det er derfor viktig at rammene for investeringsvirkemidler tilpasses behovet, og behovet i den spesialiserte kjøttproduksjon inkluderes.

Bingeareal og liggeunderlag til storfe

TYR er fornøyd med at det foreløpig ikke er foreslått vesentlige endringer i krav til areal og liggeunderlag for okser og ungdyr. I TYRs innspill til arbeidet med ny dyrevelferdsmelding oppfordret TYR til at arealkrav og liggeunderlag utredes nærmere. TYR støtter derfor Regjeringens initiativ til at det utredes hvordan arealet og kvaliteten på arealet i fellesbinger til ungdyr, kviger og okser kan økes. Dette gjelder også utredning om mykere liggeplass for alle dyregrupper.

Eventuell innstramming i regelverket om tett liggeunderlag vil få store konsekvenser for mange i næringen. I de fleste distrikter er det tradisjonelle fjøs med okser og ungdyr på fullspaltebinger. Forslag om tett liggeunderlag frarådes derfor. Å stille nye og absolutte krav på disse områdene vil være svært omfattende investeringer, spesielt i eksisterende driftsbygninger. Eventuelle nye krav, som følge av utredningene, må derfor følges opp med betydelige investeringsmidler. Nye skjerpede krav bør i størst mulig grad gjelde ved nybygg, eventuelt en lang framtidig frist for ombygging

TYR ber om å bli involvert i det utredningsarbeid som eventuelt blir iverksatt som følge av ny dyrevelferdsmelding.

Oppsummering

TYR støtter hovedlinjene i forslag til ny dyrevelferdsmelding. Det er viktig at dyrevelferd og dyrehelse har høy prioritet. Kravene som stilles er innenfor det som er nødvendig for å ivareta god dyrevelferd. TYR understreker imidlertid at det er helt nødvendig at rammer for investeringsvirkemidler økes, slik at målene nås. Det er viktig at næringen involveres i det utredningsarbeid som er beskrevet angående krav til areal og liggeunderlag for ungdyr av storfe. Dette kan ha store økonomiske konsekvenser, og da er det viktig at tiltakene er forankret i næringen. Tiltakene må balanseres mellom hva som er økonomisk og praktisk mulig, og ikke basert på følelser og menneskelig behov. TYR ber derfor om å bli involvert i dette arbeidet.

Med hilsen

Anders Schanche Rettedal /s
Nestleder TYR