Høringsinnspill fra Optikerbransjen

Høring: Helse for alle. Rettferdig prioritering i vår felles helsetjeneste
Innspillsdato:

Optikerbransjens innspill til Prioriteringsmeldingen

Optikerbransjen representerer over 525 optiske virksomheter over hele Norge. Vårt formål er å bidra til at de optiske bedriftene yter samfunnet best mulig synshjelp, samt å arbeide for å fremme kunnskap om optikernes fagkunnskap og øke den generelle kunnskapen i samfunnet om viktigheten av godt syn og god øyehelse. Optikere er autorisert helsepersonell med minimum en bachelorgrad.

 

Når riktige fagfolk gjør riktige oppgaver – en forutsetning for gode prioriteringer

Prioriteringer i helse- og omsorgstjenesten handler om å sikre at ressursene – både tid, kompetanse og penger – brukes slik at de gir størst mulig helsegevinst. Prioriteringsmeldingen peker på oppgavedeling og riktig bruk av kompetanse som sentrale virkemidler for å møte presset på helse- og omsorgstjenesten. Dette er ikke noe nytt, men dessverre har det ikke skjedd de store endringene.    

Innen øyehelsefeltet finnes et betydelig uutnyttet potensial. Optikere har spesialisert kompetanse og tilgjengelighet som gjør dem godt egnet til å håndtere en rekke oppgaver som i dag belaster fastleger og øyeleger unødvendig. For å få til reelle endringer innen øyehelse vil det være nødvendig at det gis sterkere føringer fra politisk side og at optikere med relevant etterutdanning gis rekvisisjonsrett for terapeutiske legemidler.

Utfordringer i dagens øyehelsetjeneste

Øyehelseområdet er preget av lange ventetider og økende etterspørsel, særlig på grunn av en aldrende befolkning og økt forekomst av kroniske øyesykdommer som grønn stær (glaukom), grå stær (katarakt) og aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Mange pasienter får i dag behandling og kontroller i spesialisthelsetjenesten og hos fastleger for tilstander som kunne vært håndtert trygt og effektivt hos optiker.

I dag er optikernes mulighet til å bidra i behandling begrenset, da de ikke har rett til å forskrive nødvendige legemidler til behandling. Dette fører til at pasienter må henvises til fastleger eller øyeleger for behandling. Noe som koster både tid og penger for pasienten, i tillegg til forsinket behandlingsstart. Ikke minst skaper det dobbeltarbeid og tar opp unødig kapasitet både hos fastleger og øyeleger.

Optikerne har kompetansen

Optikere er autorisert helsepersonell med minimum en bachelorgrad. Optikere har gjennom sin grunnutdanning solid kompetanse innen syn- og øyehelse, som gir rettigheter til diagnostiske medikamenter. Universitetet i Sørøst-Norge har nå fått godkjent moduler på masternivå som vil gi kompetanse på terapeutiske øyedråper. Optikere med gjennomførte kurs vil få kunnskap om å diagnostisere og behandle enkle øyesykdommer på en trygg og effektiv måte. Denne kompetansen ønsker optikere å bruke til å avlaste en presset helsetjeneste.

Dette er også i tråd med befolkningens ønsker. Ifølge Helsepolitisk Barometer mener 75 prosent av befolkningen at optikere bør kunne skrive ut reseptbelagte øyedråper for behandling av eksempelvis tørre øyne, infeksjoner og allergier.

Gevinster ved rekvireringsrett

  • Avlastning av fastleger og spesialister: Optikere kan behandle enkle øyelidelser direkte, noe som reduserer dobbeltarbeid og sparer tid i andre deler av helsetjenesten.
  • Raskere pasientbehandling: Mindre ventetid og færre ledd gir raskere oppstart av behandling.
  • Bedre pasientopplevelse: Ett kontaktpunkt gir et mer helhetlig og effektivt pasientforløp.
  • Bedre tilgjengelighet i distriktene: Optikere finnes over hele landet og kan tilby lavterskeltjenester nær der folk bor.
  • Samfunnsøkonomisk gevinst: Lavere kostnader per konsultasjon, færre unødvendige henvisninger og redusert sykefravær.

Noen eksempler:

Det utføres om lag 1,8 millioner konsultasjoner i året i bransjen, og mange av pasientene som er plaget med allergi og tørre øyne besøker optiker. Mange kan dermed unngå dobbelt konsultasjoner hos både fastlege og optikere, dersom optikere kan bistå med resepter for enkle plager.

Pasienter med diabetes trenger jevnlig netthinnekontroll for å forebygge komplikasjoner. Disse pasientene er ofte "øyefriske" og bør ikke oppta plass i spesialisthelsetjenesten. Optikere kan utføre disse kontrollene lokalt, med digital overføring av bilder til øyelege. Dette er kostnadseffektivt og tidsbesparende, og frigjør kapasitet til pasienter med større behov.

Konklusjon

Vi ber om at myndighetene snarest vurderer å gi rekvireringsrett for terapeutiske legemidler til optikere med relevant etterutdanning, slik at deres kompetanse kan brukes til det beste for både pasienter og helsetjenesten som helhet.

Dette tiltaket støtter opp under målsettingene i Prioriteringsmeldingen om bedre oppgavedeling og optimal bruk av helsepersonell, samtidig som det kan forbedre pasienttilgangen til nødvendig behandling.