Spørretime

Onsdag 02. mai 2018kl. 10.00

Muntlig spørretime

Følgende regjeringsmedlemmer vil være til stede:
Bilde av Trine Skei Grande
Trine Skei Grande (V)
Bilde av Ketil Solvik-Olsen
Ketil Solvik-Olsen (FrP)
Bilde av Linda Hofstad Helleland
Linda Hofstad Helleland (H)

Ordinær spørretime

Ordinær spørretime holdes umiddelbart etter muntlig del
Innleverte spørsmål:
  • 1. Fra Rigmor Aasrud (A) til finansministeren

    Det har vært en urovekkende stor økning i forbrukslån hos norske forbrukere. Det kan se ut som om økningen sammenfaller med innstramminger i bankenes mulighet for å gi boliglån. Hvilke vurderinger gjør statsråden om dette, og vil hun sette i verk tiltak for å dempe bruken av forbrukslån?
  • 2. Fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til kulturministeren

    Merknad: Spørsmålet er trukket tilbake
    Etter at avdeling A ved Oslo fengsel, Botsen, i 2017 ble stengt, står nå 18 000 kvadratmeter tomme. Statsråden har tidligere uttalt at lokalene må brukes, og at vi ikke kan ha råd til tomme og triste lokaler midt i Oslo sentrum. Det er kun fantasien som setter grenser for hva Botsen kan brukes til. Lokale aktører, innbyggere og politikere er ivrige etter å komme med innspill hva gjelder viderebruk av Botsen. Hvilke ambisjoner har statsråden for Botsen, og når kan vi forvente at dens skjebne avgjøres?
  • 3. Fra Ruth Grung (A) til kulturministeren

    Merknad: Spørsmålet er trukket tilbake
    Mediemangfold er viktig for gode offentlige ordskifter, for at saker blir godt opplyst, og for identitet og demokrati. TV2 har bidratt til at Norge har den beste allmennkringkastingen. TV2 har også bidratt til å skape nye innovative virksomheter som Storm AS og Vizrt AS. TV2 har vært pådriveren for kunnskaps- og næringsparken Media City Bergen. TV2 har nå vært uten avtale i ett år og fire måneder. Utlysingsvilkårene var avtalt med ESA i forkant. Hva gjør statsråden for å sikre fremdrift, slik at TV2 får økt forutsigbarhet?
  • 4. Fra Siri Gåsemyr Staalesen (A) til kunnskaps- og integreringsministeren

    Viser til oppslag i Aftenposten 19. april i år vedrørende dramatisk økning i antall personer som er etterlatt mot sin vilje i utlandet. Hva har statsråden gjort for å forhindre at dette skjer, og hva vil han gjøre for å forhindre dette fremover?
  • 5. Fra Torstein Tvedt Solberg (A) til kunnskaps- og integreringsministeren

    Regjeringen har besluttet å flytte Foreldreutvalget for grunnopplæringen, FUG, til Bø, men FUG melder om at departementet ikke har etablert en god plan for flytteprosessen, og at dette nå går på bekostning av driften og utvalgets arbeid. Vil statsråden ta initiativ til en ordentlig konsekvensvurdering av en flytting av FUG og som et minimum påse at en unngår mer enn én flytteprosess, herunder vurdere en utsettelse av flyttingen?
  • 6. Fra Mona Fagerås (SV) til kunnskaps- og integreringsministeren

    Er statsråden opptatt av å ha et sterkt og velfungerende foreldreutvalg for barnehage og skole med tilhørende sekretariat med høy kvalitet, og mener i så fall statsråden at dette blir ivaretatt gjennom den flytteprosessen som nå gjennomføres?
  • 7. Fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kunnskaps- og integreringsministeren

    Det er gode søkertall til anleggsmaskinfagene. Entreprenører ønsker flere lærlinger, og offentlige oppdragsgivere er pålagt å stille krav om lærlinger på prosjektene etter lærlingforskriften. Det virker imidlertid å være en ubalanse mellom tilbudet av skoleplasser, lærlingeplasser og fagarbeidere og etterspørselen fra næringslivet. Høyere kostnad enn for andre utdanningsprogram forverrer situasjonen. Hvordan vil statsråden sikre at flere anleggsbedrifter får de lærlingene og den kompetansen de etterspør?
  • 8. Fra Arne Nævra (SV) til samferdselsministeren

    De siste anslagene for gigantprosjektet Ferjefri E39 er svimlende 340 milliarder kroner. Flere av fjordkryssingene er beregnet som undersjøiske tunneler. Det gjelder blant annet Rogfast og Møreaksen. I tillegg til planleggings- og byggekostnader påløper betydelige vedlikeholdsutgifter. Kan statsråden oppgi hvor mye det er beregnet i vedlikeholdsutgifter pr. år for disse to tunnelprosjektene, der det også er tatt inn nødvendig totalrenovering, og kan han opplyse når totalrenovering er nødvendig?
  • 9. Fra Ivar Odnes (Sp) til samferdselsministeren

    Stord lufthamn ynskjer å vere ei lufthamn som tilbyr tenester til det lokale næringslivet. Moglegheita til å landa chartra utanlandsfly er viktig, men har vore problematisk då Tollvesenet ikkje alltid stiller opp dersom det ikkje er planlagde ruter som er faste over eit lengre tidsrom. Det vert òg opplyst at på Arendal lufthamn så er dette enklare å få til. Er statsråden kjend med denne forskjellsbehandlinga, og vil statsråden iverksetje tiltak, slik at Stord lufthamn kan gje næringslivet det tilbodet dei treng?
  • 10. Fra Ingvild Kjerkol (A) til helseministeren

    Merknad: Bortfaller grunnet spørrers forfall/spørrer ikke til stede
    18. april spurte representanten Jonas Gahr Støre statsministeren om effekten av privatiseringsreformen Fritt behandlingsvalg på kompetansen i vår felles helsetjeneste. Statsministeren hadde ikke oversikt over det på stående fot. Arbeiderpartiet er bekymret for at våre felles sykehus tappes for ressurser og personell, fordi private klinikker henter ut nøkkelpersonell av offentlige sykehus. Hvor mange har sluttet i fellesskapets sykehus for å begynne i privat helsevirksomhet, og hva er konsekvensene av den utviklingen?
  • 11. Fra Kjersti Toppe (Sp) til helseministeren

    Utviklingsplanen for Sykehuset Telemark HF 2014-2016 innebar klare forpliktelser til utvikling av et styrket desentralisert spesialisthelsetjenestetilbud. Nå oppleves det motsatte på Rjukan, med reduksjoner i bemanning og at antall driftsdager reduseres. Helseforetaket begrunner dette med pasientgrunnlaget. Hva vil statsråden gjøre for å sikre at utviklingsplanen for Sykehuset Telemark HF blir fulgt opp med hensyn til desentraliserte helsetilbud og polikliniske tilbud?
  • 12. Fra Kari Henriksen (A) til barne- og likestillingsministeren

    Hvor mange årsverk brukes på anbudsbyråkrati i barnevernet, og hvor mange av disse er nødvendige stillinger for oppfølging og tilsyn med kommersielle tilbydere?
  • 13. Fra Jan Bøhler (A) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

    Politiet på Twitter er en positiv nyvinning hvor man raskt informerer publikum og media om aktuelle hendelser. Det bidrar ofte til å berolige og til å forebygge spekulasjoner og utrygghet. Befolkningen har vent seg til å sjekke politiets Twitter-meldinger når noe skjer i deres omgivelser. Da kan de også oppleve at det ikke står noe på Twitter, selv om politiet er involvert. Har departementet eller Politidirektoratet gitt retningslinjer for politiets bruk av Twitter, og er statsråden eventuelt enig i at det kan være behov for å forbedre og klargjøre disse?
  • 14. Fra Maria Aasen-Svensrud (A) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

    Konseptvalgutredningen for Østlandet har nå ligget klar en stund. Med tanke på at det nye fengselet i Agder nå snart er ferdigstilt - når mener statsråden at konkrete planer for nytt fengsel på Østlandet vil bli fremlagt?
  • 15. Fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

    7. mars vart den nye operasjonssentralen for Øst politidistrikt i Ski sett i drift. Samstundes vart dei tre sentralane i Lillestrøm, Ski og Sarpsborg lagde ned. Både frå innbyggarar og media på Romerike og i Follo vert det meldt at det har vorte vanskelegare å nå igjennnom til operasjonssentralen enn tidlegare. Kor mange oppringingar har den nye operasjonssentralen handtert sidan 7. mars, kor mange oppkall har dei ikkje svara på, korleis er desse tala samanlikna med før endringa og kva tiltak vert gjennomførte for å styrka kapasiteten?