Spørretime

Onsdag 19. mars 2014kl. 10.00

Muntlig spørretime

Følgende regjeringsmedlemmer vil være til stede:
Bilde av Erna Solberg
Erna Solberg (H)

Ordinær spørretime

Ordinær spørretime holdes umiddelbart etter muntlig del
Innleverte spørsmål:
  • 1. Fra Geir Pollestad (Sp) til klima- og miljøministeren

    Merknad: Bortfaller grunnet spørrers forfall/spørrer ikke til stede
    Klima- og miljøministeren har tidligere varslet at hun skulle jobbe sammen med landbruksministeren for å finne en akseptabel løsning i svarthalespovesaken. Det går nå mot vår på Jæren. Jeg vil derfor spørre om statsråden er kommet frem til en løsning i saken?
  • 2. Fra Janne Sjelmo Nordås (Sp) til klima- og miljøministeren

    Transportsektoren er en av sektorene som står for mye forurensning, støy og støvplager. Hvordan vil statsråden legge til rette for at denne sektoren kan legge om til klimavennlig drivstoff?
  • 3. Fra Ivar Odnes (Sp) til klima- og miljøministeren

    I punkt 2.2.11 i rovviltforliket av 2011 står det at "Uttak av jerv gjennomført av miljøforvaltningen skal så langt det er mulig gjennomføres under lisensfellingsperioden, men likevel slik at uttak gjennomføres på en kostnadseffektiv måte". I Oppland er fortsatt 5 dyr av ei kvote på 8 jerv ikkje teke ut, sjølv om lisensperioden gjekk ut 15. februar. Miljødirektoratet vil nå avvente situasjonen til eventuelt å utføre hi-uttak. Meiner statsråden dette er i tråd med rovviltforliket?
  • 4. Fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til klima- og miljøministeren

    Skog som vokser og jorda den vokser i kan binde store mengder karbon. Skog spiller derfor en viktig rolle i klimapolitikken. Hva mener statsråden er den beste måten å forvalte skog på i et klimaperspektiv?
  • 5. Fra Bård Vegar Solhjell (SV) til klima- og miljøministeren

    I fjor ble 1 004 neshorn og titusenvis av elefanter drept av krypskyttere. Dyr som tiger og svart neshorn er truet av ulovlig jakt. Denne brutale miljøkriminaliteten finansierer terror, narkotika og våpen. Det er fremmet forslag om en spesialutsending fra FN og en GA-resolusjon om temaet. Storbritannia har bevilget 10 mill. pund til å bekjempe miljøkriminalitet. Hvordan vil regjeringen øke bevilgningene og styrke arbeidet mot miljøkriminalitet, og vil den arbeide for en resolusjon og spesialutsending mot ulovlig jakt i FN?
  • 6. Fra Ivar Odnes (Sp) til klima- og miljøministeren

    I Norge er det om lag 3 700 permanent fredede bygninger i privat eie. Disse representerer en viktig del av vår felles kulturarv. I tillegg til utfordringen ved å sikre bygningsarven mot brann og andre ødeleggelser, opplever eiere av fredede bygninger å bli avvist av forsikringsselskapene. Dette til tross for at Riksantikvaren dekker de antikvariske merkostnadene ved brann. Hva vil statsråden gjøre for å sikre eierne forsikring av denne kulturarven, samt oppnå priskonkurranse på området?
  • 7. Fra Jenny Følling (Sp) til næringsministeren

    Besvart på vegne av næringsministeren
    Regjeringa sine kutt i dei regionale utviklingsmidla medfører at fylkeskommunane og deira samarbeidspartnar, Innovasjon Norge, får mindre til nyetableringar og nye innovative verksemder. Mange bedrifter ville ikkje ha greidd seg gjennom 'blodbadfasen' dersom dei ikkje hadde fått fødselshjelp gjennom Innovasjon Norge. Korleis vil statsråden hjelpe gründerar opp, og kva verkemiddel vil koma i staden for dei kraftige kutta i regionale utviklingsmiddel/bedriftsretta verkemiddel i Distrikts-Norge?
  • 8. Fra Sverre Myrli (A) til barne-, likestillings- og inkluderingsministeren

    Regjeringen har kuttet tilskuddet med 20 prosent til kommuner som bosetter asylbarn. Samtidig er det et mål å raskere kunne bosette flere av de over 900 barna som venter på asylmottak. Flere kommuner sier nå at bosetting av enslige mindreårige asylsøkere blir vanskeligere. Statsråden har uttalt at hun ønsker raskere bosetting, særlig av barn. Hvis statsråden virkelig mener det, hvorfor kuttes det da i midler som skal bidra til at barn som sitter alene på mottak, kan bli bosatt og bli en del av det norske samfunnet?
  • 9. Fra Bente Stein Mathisen (H) til helse- og omsorgsministeren

    Søvnapne er en dødelig sykdom. Beregninger tyder på at flere hundre tusen nordmenn lider av søvnapne, men de færreste blir diagnostisert. Det er ifølge nettsiden Fritt Sykehusvalg lange ventelister til utredning og behandling av denne sykdommen. Faren for hjerneslag, hjerteinfarkt, diabetes og depresjoner øker for hver pustestopp ut over det normale. Ubehandlet søvnapne gir økt sjanse for arbeids- og trafikkulykker. Hva vil statsråden gjøre for å kutte de lange ventelistene på søvnutredning?
  • 10. Fra Odd Omland (A) til helse- og omsorgsministeren

    Utviklingsplan 2030 er sendt på høring med forslag om bare ett sykehus på Sørlandet. Dette har vakt sterke reaksjoner, og 5 000 deltok i fakkeltog for å bevare akutt- og fødetilbudet ved Flekkefjord sykehus. Regjeringen varsler ny nasjonal helse- og sykehusplan i løpet av 2015, og ifølge statsråden blir denne så detaljert at de regionale helseforetakene vil bli overflødige. Vil statsråden be Helse Sør-Øst avvente videre behandling av Utviklingsplan 2030 til nasjonal helseplan er lagt fram?
  • 11. Fra Jan Bøhler (A) til helse- og omsorgsministeren

    I en debatt i Stortinget 11. desember 2013 om kapasitetsproblemene ved Oslo universitetssykehus (OUS) de første årene ble det kritisert at sykehusets planlegging dreier seg for mye om den langsiktige visjonen Campus Oslo. Den handler om å avvikle Ullevål og Aker og bygge sammen nye OUS i én stor enhet i Gaustad-området. Prosjektet vil kunne ta en 30 års tid og koste 35-40 mrd. kroner, og det ble i Stortinget påpekt at det er høyst usikkert om det vil få politisk oppslutning. Hvor store ressurser har OUS brukt, og vil bruke framover på planlegging av Campus Oslo?
  • 12. Fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

    Helsedirektoratet har nyleg kome med sine tilrådingar for kosthald og fysisk aktivitet. Barn må ha minst éin time fysisk aktivitet kvar dag, og minst tre gongar i veka med høg intensitet. Viktigheita av auka inntak av grønsaker, frukt og bær blir òg presisert. Over 90 prosent av barna går i barnehage, og dei aller fleste yngste skulebarna går også i skulefritidsordninga. Vil statsråden ta ansvar for tilrettelagt barnehage- og skulekvardag slik at dei nye tilrådingane frå Helsedirektoratet kan gjennomførast?
  • 13. Fra Kari Henriksen (A) til justis- og beredskapsministeren

    I budsjettet for 2014 er ikke Retretten, en frivillig organisasjon for personer som sliter med rusavhengighet i Oslo, tilgodesett med midler. Retretten har et spesielt samarbeid med fengsler og rusavhengige. I budsjettåret 2014 kan det synes som om denne organisasjonen ved en inkurie er falt ut av tilskuddsordningen. Vil statsråden sørge for at Retretten får tilskuddet de har søkt om også i 2014?
  • 14. Fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til justis- og beredskapsministeren

    Mener statsråden at det er offentlige eller private aktørers ansvar å sørge for tilstrekkelig matberedskap i Norge?
  • 15. Fra Jenny Klinge (Sp) til justis- og beredskapsministeren

    Flyulykka i Asia retta merksemd mot passkontrollar ved flyplassar. Etter hendinga kunne ein lesa at politiet på Gardermoen ikkje har system som automatisk fangar opp om nokon nyttar stole pass. Finn statsråden at dette er forsvarleg av omsyn til flysikkerheit og førebygging av kriminalitet?
  • 16. Fra Marit Arnstad (Sp) til landbruks- og matministeren

    Statsråden sier til Nationen 1. november 2013 at 'alle godkjente skogsbilveier skal være søkegode for tilskudd'. Ifølge regjeringsplattformen skal Inngrepsfrie naturområder (INON) avvikles som verktøy i arealpolitikken. INON og praktiseringen av det vil være utfordrende for videre bygging av skogsbilveier. Vil statsråden endre forskrift om tilskudd til nærings- og miljøtiltak i skogbruket slik at alle søknader om tilskudd til skogsbilveier blir vurdert ved tildelingen av midler?
  • 17. Fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til landbruks- og matministeren

    Styret i Veterinærinstituttet vedtok nylig å legge ned virksomheten i Tromsø. De legger opp til at all virksomhet for landdyr i de tre nordligste fylkene skal ivaretas av enheter utenfor landsdelen. Dette medfører at all diagnostikk og rådgivning i 'grønn sektor' (landdyr), all beredskap på listeførte sykdommer, og all forskning innenfor 'grønn sektor' forsvinner ut av Nord-Norge. Dette er en dramatisk svekkelse av beredskapen i nord som vil kunne få dramatiske konsekvenser. Hva vil statsråden gjøre?