Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget flagger for Norden

Den 23. mars 2012 er det 50 år siden Helsingforsavtalen, det nordiske samarbeidets «grunnlov», ble inngått. Stortinget markerer dagen ved å flagge med de nordiske flagg.

Nordiske flagg. foto: Johannes Jansson/norden.org.

Med Helsingforsavtalen fikk Norden en fremsynt avtale som regulerer det offisielle nordiske samarbeidet, og som legger grunnen for en vesentlig del av vår kontakt med nabolandene i dag. Den 23. mars er derfor utsett til Nordens dag til minne om inngåelsen av Helsingforsavtalen.

Det vil bli flagget med nordiske flagg flere steder i Norden. For å nevne noen eksempler vil det i Oslo kommune bli flagget med bannere langs Karl Johans gate, og Trondheim kommune vil markere dagen med å flagge med de nordiske flaggene på Trondheim torg.

Et samarbeid med bred forankring

Det nordiske samarbeidet har bred forankring i hele landet. Mange innbyggere i norske kommuner, foreningsmedlemmer, tjenestemenn og faglig tillitsvalgte har knyttet både personlige og faglige kontakter over landegrensene. Skoleelever har i generasjoner fått mulighet til å reise på klasseturer til nabolandene. Dette har bidratt til å styrke språk- og kulturforståelsen til elever og innbyggere for øvrig. Å kunne snakke med hverandre på et felles språk i Norden, gir en stor samfunnsgevinst og styrker den nordiske samfølelsen. Dette danner grunnlaget for nordisk samhandling. I dag viser også undersøkelser at de fleste innbyggerne i Norden ønsker mer nordisk samarbeid enn det vi har i dag.

En nyttig avtale

Helsingforsavtalen er noe innbyggere i Norden har stor glede og nytte av. Avtalen sikrer blant annet tilgang til høyere utdanning, og tilgang til sosiale goder ved opphold i et annet nordisk land.

I følge Helsingforsavtalen skal borgere i øvrige nordiske land behandles likt med landets egne borgere ved utforming av lover og regler. Ikke minst har vi stor glede av det fellesnordiske arbeidsmarkedet, som i følge avtalen skal bevares og videreutvikles. Danmarks, Finlands, Islands, Norges og Sveriges regjeringer er også enige om at undervisningen i skolen skal omfatte kunnskap om språk, kultur og alminnelige samfunnsforhold i øvrige nordiske land.

Sist oppdatert: 20.03.2012 13:07
: