Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

– Et lærerikt opphold i Tyrkia

Stortingspresident Dag Terje Andersen og en delegasjon fra Stortinget besøkte Tyrkia 8.–11. oktober. – Et interessant og lærerikt besøk, oppsummerer stortingspresidenten.

Dag Terje Andersen og parlamentspresident Cemil Çiçek.

Hensikten med besøket var å knytte sterkere bånd med den tyrkiske nasjonalforsamlingen og øvrige tyrkiske myndigheter. Videre var besøket en mulighet for å diskutere spørsmål som menneskerettigheter, bekjempelse av terrorisme og den spente situasjonen mellom Tyrkia og Syria.

På reisen hadde han med seg en delegasjon på fire stortingsrepresentanter fra næringskomiteen og arbeids- og sosialkomiteen. Disse var Anette Trettebergstuen (A), Else-May Botten (A), Robert Eriksson (FrP), Per Roar Bredvold (FrP).

– Forholdet mellom Norge og Tyrkia har aldri vært tettere og bredere enn hva det er i dag. Våre to land samarbeider politisk på en rekke områder, og de siste årene har man sett økt samhandel. Norsk næringsliv har i økende grad engasjert seg i Tyrkia som handelspartner og et land hvor det er verdt å investere i, sier Andersen.

Delegasjonen besøkte både Ankara og Istanbul. I Ankara møtte stortingspresidenten og delegasjonen parlamentspresident Cemil Çiçek, president Abdullah Gül, statsminister Recep Tayyip Erdoğan, og lederen for det største opposisjonspartiet PRR, Kemal Kiliçdaroğlu.

– I samtale med både Cicek og Erdogan fikk jeg mulighet til å diskutere den pågående tyrkiske grunnlovsreformen, og fikk lagt vekt på de grunnleggende friheter og folkeviljens sentrale plass i enhver demokratisk grunnlov. I siste ende er det ikke statsminister, parlament og konge som er den høyeste myndighet i landet, men folket, sier Andersen.

I Istanbul møtte stortingspresidenten og delegasjonen representanter for norsk næringsliv som presenterte sine aktiviteter og investeringer i Tyrkia. Blant selskapene som deltok var Statoil, Jotun og Statkraft, samt Innovasjon Norge.

Stortingspresidenten deltok også i en rundbordskonferanse om sosial samhørighet, der han innledet om den norske velferdsmodellen for tyrkiske politikere, næringsliv, organisasjoner og representanter for det sivile samfunn.

Sist oppdatert: 12.10.2012 12:49
: