Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nasjonale parlamenters rolle på dagsordenen i Dublin

Svein Roald Hansen (A) deltok på et møte for lederne i EU-landenes europautvalg i Dublin denne uken.

Norge var denne uken for første gang invitert til å delta på det halvårlige møtet for lederne i europautvalgene i nasjonale parlamenter i EU-landene. Tidligere har Norge bare vært invitert til plenumsmøtene for representanter fra europautvalgene.

– Vi har gode erfaringer med deltakelse på plenumsmøtene, og det er positivt at vi nå også blir invitert på ledermøtene. Dette gir mulighet til kontinuitet i kontakten med kollegaer fra EU-landene, sier Hansen.

Irland overtok formannskapet i EU for et halvår fra 1. januar 2013. På møtet orienterte den irske regjeringen om sine prioriteringer for formannskapsperioden. Økonomisk vekst og stabilitet, tiltak mot arbeidsledighet, spesielt blant unge, er sentrale temaer. Irland håper også på enighet om EUs langtidsbudsjett og å styrke EUs handelsforbindelser til tredjeland.

Visepresident i Europakommisjonen Maroš Šefčovič, som har ansvar for kontakt med EUs øvrige institusjoner, snakket om EUs framtid og planene om tettere økonomisk samarbeid. Både kommissæren og mange av de nasjonale parlamentarikerne var opptatt av hvilken rolle nasjonale parlamenter skal ha framover.

– Når EUs økonomiske politikk blir stadig mer integrert, er det viktig å finne samarbeidsformer som involverer nasjonale parlamenter på en god måte. Dette er viktig for å sikre demokratisk legitimitet, sier Hansen.

Plenumsmøtet for medlemmer av europautvalgene i Europa finner sted i Dublin 23.–25. juni i år.

Sist oppdatert: 30.01.2013 15:45
: