Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Europarådet gir klar beskjed: Menneskerettigheter favner alle

Menneskerettighetene for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) er under angrep i flere europeiske land, slår en fersk rapport fast. Torsdag ble den lagt fram for og debattert i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE). Resolusjonsforslaget og anbefalingen til ministerkomiteen ble vedtatt med to-tredjedels flertall.

Stortingsrepresentant Håkon Haugli (A).

Rapporten er utarbeidet av stortingsrepresentant Håkon Haugli (A), som i 2012 ble valgt til PACEs rapportør for rettighetene for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT).


Uakseptabelt

– Å tvinge lesbiske, homofile, bifile og transpersoner til taushet og usynlighet, er ikke forenelig med medlemskap i Europarådet. Menneskerettigheter, som ytrings- og forsamlingsfrihet og vern mot vold, må favne alle. Europarådet har nå sagt klart ifra om at utviklingen i flere medlemsland er uakseptabel, uttaler Håkon Haugli.
 
Rapporten slår fast at flere europeiske land den senere tiden har vedtatt lover som diskriminerer LHBT-personer. Blant dem er Russland. Her ble det nylig vedtatt en lov som forbyr såkalt «propaganda for utradisjonell seksuell legning». Flere europeiske land har foreslått lignende lovgivning, og Haugli slår fast at slik lovgivning knebler LHBT-personer, utelukker dem fra politisk deltakelse og legitimerer fordommer. I tillegg er lovene så upresist utformet og straffen så streng at det skaper et klima av frykt og usikkerhet.


I motsatt retning

– At politikere og myndighetspersoner bruker hatretorikk, dyrker fordommer og – med åpne øyne vedtar lovgivning som bryter med prinsippene i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen er uakseptabelt, sier Haugli, som la frem rapporten torsdag 27. juni.
 
Rapporten er den første i sitt slag. Den setter dessuten rettighetene til LHBT-personer på agendaen i Europarådet for første gang siden 2010. Da vedtok både parlamentarikerforsamlingen og ministerkomiteen resolusjoner som oppfordret til at menneskerettighetene for LHBT-personer måtte sikres. Siden har flere europeiske land altså gått i motsatt retning.
 
Resolusjonen som ble vedtatt oppfordrer både politikere og autoritetspersoner til å være sitt ansvar bevisst, og sørge for at alle menneskers grunnleggende menneskerettigheter ivaretas, uavhengig av seksuell legning og kjønnsidentitet.  


Tydelig signal

At resolusjonen er vedtatt gir et tydelig signal til myndighetene i blant annet Russland, Ukraina, Moldova og Litauen om at utviklingen går i gal retning og at lovgivningen deres på LHBT-feltet ikke er akseptabel. Europarådets ministerkomité får nå saken til videre behandling. Der sitter regjeringssiden i alle Europarådets medlemsland. I praksis innebærer lovgivningen i de nevnte landene at LHBT-personer fratas rettigheter.

Sist oppdatert: 27.06.2013 15:43
: