Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Ungdommens storting 4.–5. mars

Det første ordinære Ungdommens storting ble arrangert 4. og 5. mars. 53 fremmøtte ungdommer fra 18 av landets 19 fylker diskuterte saker de selv er opptatt av, både med politikere og hverandre.

Samferdselsminister Marit Arnstad svarte på ungdommenes spørsmål.

Stortingets presidentskap tok initiativ til samlingen. Den hadde som formål å gi ungdom mulighet til å uttale seg på nasjonalt plan om saker som angår dem, og å bidra til at ungdom lærer om Stortinget og den demokratiske prosessen.

Komiteer

Et viktig mål med samlingen var å gi ungdommene opplæring i å spisse sine politiske budskap og samordne ideer seg imellom. Derfor var hele mandag 4. mars satt av til foredrag og komitéarbeid. Her fikk deltakerne en innføring i debatteknikk og Stortingets arbeidsform, før ungdommene ble inndelt i komiteer. Til sammen var deltakerne fordelt på fem komiteer ut i fra hva deres forslag gikk ut på.

I komiteene ble deltakerne først gjort kjent med hverandres forslag gjennom at komitemedlemmene la dem fram i plenum.  På denne måten ble også deltakerne godt kjent med sin komités ansvarsområde.

– Det var spennende å høre andres forslag, mange bra forslag! sa Marianne Kaufaas Sæterhaug i etterkant av komitearbeidet.

Selv la hun fram et forslag om å opprette ungdomsavdelinger på alle store sykehus i Norge.

– Det var interessant å fremme sin hjertesak, sa Ingeborg Hjørnevik, som deltok med et forslag om bedre og billigere kollektivtransport.

Videre jobbet deltakerne sammen om å prioritere hvilke saker som skulle legges fram i debatten dagen etter, og om hvordan budskapet i disse sakene skulle komme best fram. På denne måten var deltakerne godt forberedt til møtet med ansvarlige politikere tirsdag 5. mars.

Deltakerne under Ungdommens storting var opptatt av vidt forskjellige temaer. Både den nære hverdagen og store framtidsutfordringer ble dekket under debatten i lagtingssalen.

Møtte statsråder

Temaet som opptok flest av deltakerne var skole, og det var derfor satt av hele to timer til debatt med kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Blant temaene Kristin Halvorsen ble konfrontert med var ønsker om styrket helsesøsterordning og flere tiltak mot mobbing i skolen.

Et annet tema som opptok mange av deltakerne var samferdsel. Samferdselsminister Marit Arnstad deltok i debatten, og diskuterte blant annet skoletransport og vilkår for å ta teoriprøven i distriktene.

I løpet av debatten ble det også diskutert saker som på ulikt vis handler om unges rettigheter. Statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet Kjetil Andreas Ostling kom for å diskutere blant annet stemmerett for 16-åringer og unge asylsøkeres rettigheter.

Deltakerne var også opptatt spørsmål knyttet til Norges investeringer i oljefondet og Norges framtid som energinasjon. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell skulle etter planen delta under debatten, men ble dessverre forhindret i å komme. I hans sted deltok politisk rådgiver Audun Garberg i Miljøverndepartementet.

Votering

Etter at debatten var ferdig, stemte deltakerne over sakene som har vært diskutert. Voteringen skal resultere i en erklæring som oversendes presidentskapet. Erklæringen skal videre brukes som politiske innspill og overleveres relevante fagkomiteer på Stortinget.

Vi gjør oppmerksom på at opptakene fra Ungdommens storting dessverre er noe mangelfulle. Deler av dem er tapt for ettertiden på grunn av tekniske problemer.

Sist oppdatert: 11.03.2013 14:00
: