Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Utstilling om Norges første stortingssal

Stortingspresident Dag Terje Andersen foretok søndag 4. november åpningen av Norsk Folkemuseums utstilling om den første stortingssalen i Norge.

Historikerne Monica Mørch (til høyre) ved Norsk Folkemuseum og Tanja Wahl, Stortinget/Stortingsarkivet har begge vært sentrale i arbeidet med den nye utstillingen ved Norsk Folkemuseum.

Oslo Katedralskoles store auditorium fungerte som møtelokale for det første ekstraordinære Stortinget som trådte sammen høsten 1814. Stortingssalen var arena for demokratiets utvikling i Norge fra 1814 til 1854.

Nå kan Norges aller første stortingssal oppleves ved Norsk Folkemuseum sammen med en ny permanent utstilling som presenterer de dramatiske begivenhetene høsten 1814.

Bred diskusjon

– Utstillingen på Norsk Folkemuseum maner oss ikke bare til å se tilbake. Den tvinger oss kanskje i enda høyere grad til å se utover og fremover. Derfor bør også grunnlovsjubileet i 2014 legge til rette for en bred diskusjon om hvilken rolle Grunnloven skal spille i fremtidens norske demokrati, understreket stortingspresident Dag Terje Andersen i sin åpningstale søndag.

Han legger stor vekt på at grunnlovsjubileet retter søkelyset på demokratiets utfordringer i vår tid.

– Fram mot 2014 skal vi løfte kunnskapen om Grunnloven, slik at nye generasjoner kan ta den til seg og gi den mening basert på deres egne erfaringer og premisser.

Viktig historie

Stortingspresidenten framholdt at utstillingen forteller en viktig historie. Den handler om den parlamentariske tradisjonen som ble etablert i dette landet.

– Den skapte en grunnleggende tillit til at man kan oppnå resultater gjennom legale politiske midler innen for lovens ramme. Selve idégrunnlaget som vi finnes i veggene den første stortingssalen ble dermed ikke forlatt i 1854. Det har i alle årene etterpå vært selve bærebjelken i utviklingen av det norske demokratiet, sa Dag Terje Andersen.   

Historiker Monica Mørch (midten) orienterer stortingspresident Dag Terje Andersen om utstillingen som presenterer de dramatiske begivenhetene høsten 1814. Til venstre Stortingets direktør Ida Børresen.

 

Stortinget samles

Stortingspresidenten framhevet det viktige formidlingsarbeidet som gjøres ved Norsk Folkemuseum. Han opplyste at det planlegges en samling for hele Stortinget i den gamle stortingssalen i jubileumsåret 2014. Stortinget trådte første gangen sammen i den gamle stortingssalen 7. oktober 1814.

I utstillingen vises gjenstander knyttet til aktivitetene i salen og de vedtak som ble fattet der. Utstillingsåpningen markerer starten på en rekke aktiviteter fram mot grunnlovsjubileet i 2014. Utstillingen er permanent.

Sist oppdatert: 06.11.2012 10:17
: