Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EFTA-toppmøte på Island

Forhandlingene mellom EU og USA om en omfattende handels- og investeringsavtale (TTIP), og mulige konsekvenser av denne for Norge og EFTA, sto sentralt på møtet mellom EFTAs parlamentarikerkomite og EFTAs handelsministre på Island 23. juni 2014.

Møtet ble ledet av Svein Roald Hansen (A). Fra regjeringen deltok statsråd Monica Mæland.

– EFTA har etablert en dialog med USA på handelsspørsmål, og det er viktig for oss å gi dette en parlamentarisk dimensjon. Jevnlig dialog med våre ministre om EU–USA-forhandlingene og andre frihandelsprosesser er en viktig del av dette, sier Svein Roald Hansen.

Stortingets delegasjon til EFTA-møte på Island

Deler av Stortingets delegasjon til EFTA-toppmøte på Island. Foto: Stortinget.

Parlamentarikerne var spesielt opptatt av uttalelser fra ministrene om at det så langt har vært lettere å få til en formalisert handelsdialog med USA enn EU, til tross for EFTA-landenes tette samarbeid med EU gjennom EØS og de bilaterale avtalene. Flere av parlamentarikerne tok til orde for at dialogen med EU derfor bør styrkes også på handelsområdet, basert på eksisterende EØS- og bilaterale strukturer.

Utfordringene knyttet til tvisteløsningsmekanismer mellom stat og investor (ISDS), markedsadgang, og harmonisering av standarder ble også fremhevet som spesielt viktige og utfordrende i de pågående forhandlingene. De to sistnevnte kan, avhengig av endelig utfall av en TTIP-avtale, svekke konkurransesituasjonen til EFTA eksportører både i det amerikanske og europeiske markedet. Ministrene ble utfordret på sine respektive posisjoner på ISDS og hvilke sektorer som vil bli mest utsatt ved en TTIP-avtale.

Parlamentarikerne tok også opp forhandlingene med Russland, som for øyeblikket er på vent på grunn av situasjonen i Ukraina, samt muligheten for en frihandelsprosess med Mercosur, det forberedende arbeidet for oppdatering av eksisterende frihandelsavtaler (f eks med Tyrkia, Mexico og Canada), og status for pågående prosesser med ASEAN-land.

I diskusjonene om EØS-avtalen og Sveits' forhold til EU sto folkeavstemningen i Sveits om masseinnvandring i februar d.å. sentralt. Den sveitsiske ministeren, Johann Schneider-Ammann, forklarte at regjeringen har  presentert hvordan den nå vil følge opp grunnlovsendringen som det sveitsiske folk påla den gjennom sitt ja til innføring av innvandringskvoter.

– Vi fikk i dag igjen bekreftet at kvoter også kan bli innført for EFTA-borgere som en følge av folkeavstemningen, og at Sveits nå vil søke å starte forhandlinger både med EFTA og EU for å justere eksisterende avtaler og forpliktelser på basis av dette. Fra vår side er dette svært problematisk og det er vanskelig å se for seg at de andre EFTA-landene inkludert Norge, og også EU for den sags skyld, vil gå med på å fire på grunnprinsippene i EFTA-avtalen (Vaduz-konvensjonen) og EU samarbeidet, uttaler Svein Roald Hansen.

Sist oppdatert: 24.06.2014 13:29
: