Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Europeiske parlamentspresidenter til Stortinget

Stortinget er vertskap når rundt 60 parlamentspresidenter fra Europarådets medlems- og samarbeidsstater møtes i Oslo 11.–12. september.

Presidenten i Europarådets parlamentarikerforsamling, Anne Brasseur, talte under konferanseåpningen 11. september. Bak: stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Kilian Munch/Stortinget.

Se videoopptak fra konferanseåpningen i stortingssalen 11. september

Bilder fra konferansen på Flickr.

Les stortingspresident Olemic Thommessens tale under åpningen av konferansen.

Den europeiske konferansen for parlamentspresidenter – ECPP (European Conference of Presidents of Parliament) – blir arrangert annethvert år; første gang i 1975. ECPP er den eneste arena der samtlige europeiske parlamentspresidenter møtes.

Demokratiets stilling og utvikling i Europa

Målsettingen med ECCP-konferansen i Oslo er å legge til rette for møter mellom Europas parlamentspresidenter for å dele erfaringer og diskutere demokratiets utvikling og kritiske utfordringer i Europa.

Konferansen ble åpnet av stortingspresident Olemic Thommessen, president i PACE (Europarådets parlamentarikerforsamling) Anne Brasseur, Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland og statsråd for EØS-saker og forholdet til EU Vidar Helgesen.

– De nasjonale parlamentene er grunnsteinen i de europeiske demokratiene. Nøkkelen til fungerende demokratier ligger i tillit og nærhet mellom politikere og befolkningen. Ulike politiske tradisjoner, som kan gjøre demokratisk utvikling vanskelig, og de økonomiske utfordringene Europa står overfor, er eksempler på situasjoner der tilliten settes på prøve, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

– Særlig ansvar

– Vi som er parlamentspresidenter har et særlig ansvar for den demokratiske utviklingen i Europa. Ikke minst er det nå viktig å være oppmerksomme på de unge, som mange steder mister troen på de folkevalgte som følge av arbeidsløshet, og dessverre, i noen land – korrupsjon, legger han til.

Tre sentrale temaer, som alle rører ved spørsmålet om demokratiets stilling og utvikling i Europa, står på agendaen (gjengitt på engelsk):

  1. Fundamental constitutional rights and freedoms – participation, trust and public debate as conditions for democracy.
  2. Democracy, sovereignty and security in Europe.
  3. Majority and opposition – striking a Balance in democracy.

Les mer om konferansen på våre engelske nettsider.

Europarådet

Europarådet er den eldste pan-europeiske organisasjonen, opprettet i 1949. Det er en traktatfestet, mellomstatlig organisasjon med 47 hovedsakelig europeiske medlemsstater, som har til sammen 800 millioner innbyggere.

Organisasjonen, som holder til i Strasbourg, arbeider hovedsakelig med å fremme demokrati, menneskeretter og rettsstatsutvikling i sine medlemsland.

Europarådet var opphavet til Den europeiske menneskerettskonvensjon, som danner grunnlaget for Den europeiske menneskerettsdomstolen. Domstolens rettspraksis har vært betydningsfull for utviklingen av menneskerettighetenes stilling i Europa, og den har tjent som modell for menneskerettighetsdomstoler i andre deler av verden.

Europarådets parlamentarikarforsamling PACE, som arrangerer konferansen, er særlig opptatt av demokrati og demokratiutvikling i medlemslandene.

Program for konferansen

Torsdag 11. september, kl. 11.00–11.45, stortingssalen

Opening of Conference

Torsdag 11. september, 14.30–18.30, Radisson Blu Scandinavia Hotel

Theme 1 – Fundamental constitutional rights and freedoms - participation, trust and public debate as conditions for democracy

Theme 2 – Democracy, Sovereignty and Security in Europe

Fredag 12. september, kl. 9–13, Radisson Blu Scandinavia Hotel

Theme 2 – Democracy, Sovereignty and Security in Europe (fortsettes)

Theme 3 – Majority and opposition – striking a balance in democracy

Fredag 12. september, kl. 13, Radisson Blu Scandinavia Hotel

Conclusions presented by the President of the PACE and the President of the Storting

Statsminister Erna Solberg holder middag for deltakerne på Akershus Slott torsdag 11. september kl. 19.30.

Fredag 12. september besøker deltakerne Eidsvollsbygningen.

"Familiebilde"

«Familiebilde» fra ECPP-konferansen. Foto: Kilian Munch/Stortinget.

Last ned bildet fra Flickr.

Sist oppdatert: 11.09.2014 19:20
: