Vant klassetur til Stortinget

Elever fra 9. trinn ved Frosta ungdomsskole i Nord-Trøndelag besøkte Stortinget 14. og 15. mai etter å ha skrevet sin egen grunnlov.

Maja Akerholm Reitan og de andre elevene fikk møte stortingspresident Olemic Thommessen under besøket på Stortinget.
Maja Aakerholm Reitan og de andre elevene fikk møte stortingspresident Olemic Thommessen under besøket på Stortinget.

I fjor høst utlyste Stortinget konkurransen «Klassens grunnlov», som oppfordret landets ungdomsskoleklasser til å skrive sin egen grunnlov. Målet var å engasjere landets klasser på ungdomstrinnet i spørsmål knyttet til Grunnlovens utforming og innhold.

Gruppe 1 ved Frosta ungdomsskole i Nord-Trøndelag stakk av med seieren i knallhard konkurranse med andre klasser fra hele landet. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité var jury for konkurransen, og juryleder Martin Kolberg begrunnet komiteens avgjørelse med at elevene har lagt vekt på både maktfordeling og demokrati, med tydelig forankring i den eksisterende Grunnloven. I tillegg peker forslaget mot fremtidige utfordringer Norge kan stå overfor.

Les vinnerbidraget.

Vinnerklassens bidrag inneholder refleksjon, kritikk og debatt rundt et bredt mangfold av politiske temaer. Blant annet ønsker elvene ved Frosta å senke stemmerettsalderen til 16 år.

– Vi som er under 18 år har også meninger som vi vil komme fram med, sa Maja Aakerholm Reitan, som sammen med Martin Kvarme Faanes og Ingvild Vang presenterte klassens grunnlov fra scenen på Eidsvolls plass.

Elevene hadde et tett program de to dagene de tilbrakte i Oslo. Onsdag ble de ønsket velkommen av hele nordtrøndelagsbenken i stortingssalen, før flere medlemmer fra kontroll- og konstitusjonskomiteen hilste på dem i lagtingssalen. Deretter ble det tid til boller og brus på stortingspresidentens kontor, før turen gikk ut til Eidsvoll.

Dagen etter fikk klassen diskutere politikk og lage sine egne politiske partier i Stortingets rollespill «2050 – Valget er ditt».

Under Stortingets jubileumsmøte satt klassen på publikumsgalleriet, før statsminister Erna Solberg hilste på klassen på Løvebakken.

Elevene møtte også statsminister Erna Solberg.

Elevene møtte også statsminister Erna Solberg.


Sist oppdatert: 16.05.2014 15:49