Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stort potensial for bruk av droner i nord

Stortingets arktiske delegasjon samlet store deler av miljøet i Norge som utvikler teknologi til bruk på droner i Bodø den 12. januar. Møtet viste at Norge har kunnskapsmiljøer i verdensklasse for utvikling av droneteknologi.

Delegasjonsleder Eirik Sivertsen (A) på seminaret. Foto: Stortinget.

Klimaendringene gjør at Arktis endrer seg. Skog og annen vegetasjon kommer lengre opp i fjellene og lengre nord, og både flora og fauna er i endring. Samtidig smelter havisen og åpner havområdene for mer aktivitet. Norges ansvarsområde for søk- og redningsoperasjoner til havs strekker seg helt til Nordpolen. Små og store ubemannede droner kan i denne sammenheng løse oppgaver som før har vært utført med fly eller helikopter.

– Utviklingen i nord gjør at vi trenger ny teknologi for å løse de utfordringene vi står overfor. Jeg mener droner kan være en viktig del av løsningen på disse utfordringene, uttaler delegasjonsleder Eirik Sivertsen (A) etter seminaret.

Formålet med konferansen i Bodø var å knytte kontakter og bygge nettverk mellom de ulike aktørene som arbeider med droner. På den måten står Norge sterkere og vil være i stand til å utnytte dette internasjonalt.

– Jeg er imponert over kompetansen som finnes og det arbeidet som gjøres allerede. Anvendelsesområdet for ubemannede fartøy som droner er veldig stort, og vi er i startfasen av utviklingen av denne teknologien. Ved å samarbeide kan vi posisjonere Norge internasjonalt, skape bevissthet rundt mulighetene som finnes og ikke minst bidra til at det etableres nye arbeidsplasser og ny industri, avslutter Sivertsen.

Sist oppdatert: 14.01.2015 12:45
: