Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen og Latvias president Andris Bērziņš. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Et møte om felles verdier

Latvias president, Andris Bērziņš, gjestet Stortinget onsdag 18. mars. I møtet med stortingspresidenten var demokratiutviklingen i Europa hovedtema.

Se flere bilder fra besøket på Flickr. Bildene kan benyttes fritt mot kredittering.

Stortingspresidenten tok onsdag ettermiddag i mot Latvias president, Andris Bērziņš. Han er i Norge på statsbesøk, og følges av en bredt sammensatt delegasjon fra parlamentet og regjeringen. Det nære og dynamiske forholdet til Latvia, slik det har utviklet seg etter at Latvia vant sin selvstendighet tilbake, var tema under samtalene.

Må stå sammen

− Det var et godt møte, der vi brukte mye tid på å utveksle synspunkter på utviklingen i Europa og våre verdier. Vi er enige om at vi må stå sammen om våre felles verdier i et Europa som utfordres av ekstremisme og aggresjon, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Demokratiutvikling i det østlige Europa, og ikke minst det nordisk-baltiske samarbeidet parlamentene i mellom for å støtte opp om det ukrainske parlamentet, var et hovedpunkt under samtalen.

Stortingspresidenten var for få dager siden i Ukraina, der han ledet en delegasjon med nordiske og baltiske parlamentspresidenter. Målet med besøket var å forankre et felles initiativ for å støtte det ukrainske parlamentet i sitt reformarbeid.

Unike erfaringer

− Som små land må vi samarbeide for våre felles verdier. Latvias erfaringer som selvstendig etter sovjetperioden er spesielt verdifulle i vårt samarbeid om støtte til Ukraina, sier stortingspresidenten.

− Sammen må vi bistå Ukraina med å utvikle et robust demokrati som kan sikre velferd til sine borgere.

Møtepunktene med latviske og andre baltiske parlamentarikere blir stadig flere for stortingsrepresentantene, og ikke minst bidrar sikkerhetssituasjonen i Europa til en tydeliggjøring av de felles verdiene Norge og Latvia sammen vil kjempe for.

Sist oppdatert: 19.03.2015 11:17
: