Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Olemic Thommessen legger ned blomster på Maidan-plassen, der mer enn 100 personer ble drept i fjor. Foto: Stortinget.

Ukrainske parlamentarikere takknemlige for støtte

Ukrainske parlamentarikere tar imot det nordisk-baltiske initiativet med åpne armer. – Vi håper å invitere ukrainske parlamentarikere til Stortinget til høsten, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Se flere bilder fra besøket. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

Mandag 16. mars har nordiske og baltiske parlamentspresidenter hatt en rekke møter i det ukrainske parlamentet, Verkhovna Rada.

Positivt og konstruktivt

– Møtene i parlamentet har vært positive og konstruktive. Det nordisk-baltiske initiativet er godt mottatt. Det betyr at vi er klare for å gå videre med samarbeidet. Nå starter vi konkretiseringen av initiativet for alvor, oppsummerer stortingspresident Olemic Thommessen.

Olemic Thommessen i samtale med Anna Gopko, leder av utenrikskomiteen og tidligere aktivist.

Olemic Thommessen i samtale med Anna Gopko, leder av utenrikskomiteen og tidligere aktivist. Foto: Stortinget.

Blant parlamentarikerne gruppen har møtt er Anna Gopko, leder av utenrikskomiteen. Hun takket for støtten og uttalte følgende:

– Det er viktig for Ukraina med støtten fra NB8-gruppen i denne fasen med omfattende reform. Etter 23 år er vi endelig i ferd med å bygge en politisk nasjon.

Parlamentspresidentene har også møtt Volodymyr Groyzman, parlamentspresident, samt flere av visepresidentene. Groyzman understreket hvor viktig støtten fra de nordisk-baltiske landene er:

– Vi verdsetter støtten og besøket, og at dere tar initiativ til handling, ikke bare kommer med ord. Gjennom dette besøket får jeg bekreftet at vi ikke er alene i vår kamp, sa han.

Blant utfordringene pekte han særlig på bekjempelsen av korrupsjon og utfordringene med å bygge opp en god, desentralisert struktur.

Flere parlamentarikere nevner også finansiering av partier, og hvordan de skal få parlamentet til å fungere godt.

Olemic Thommessen i plenumssalen. Til venstre: Mogens Lykketoft, formann i Folketingets presidium.

Olemic Thommessen i plenumssalen. Til venstre: Mogens Lykketoft, formann i Folketingets presidium. Foto: Stortinget.

Mange nye parlamentarikere

– Til høsten håper vi å invitere ukrainske parlamentarikere til Stortinget. Aktuelle temaer er nettopp å skape gode arbeidsformer i parlamentet, for eksempel gode lovgivningsprosesser, sier Thommessen.

– Mange av parlamentarikerne er nye, nærmere 60 prosent. De gir uttrykk for at de trenger innspill fra veletablerte demokratier. Det er imponerende hvordan de håndterer situasjonen de er i, med konflikten med Russland, store økonomiske reformer, i tillegg til å være midt oppi et enormt reformarbeid, legger han til.

Mandag møtte de nordiske og baltiske parlamentspresidentene også opposisjonsledere, en representant fra ombudsmannskontoret, flere visepresidenter og fraksjonsledere  – deriblant Julia Timosjenko.

– Europa er ikke tjent med en krise i Ukraina, derfor må vi gjøre det vi som parlamentspresidenter kan – gjennom parlamentarisk samarbeid, sier Thommessen.

Stortingspresident Olemic Thommessen møtte også Julia Timosjenko. Foto: Stortinget.Stortingspresident Olemic Thommessen møtte også Julia Timosjenko. Foto: Stortinget.

Sist oppdatert: 16.03.2015 17:18
: