Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Ulike land – felles mål

Parlamentspresidenter fra svært ulike land er enige om at parlamentene må samarbeide med FN og med hverandre dersom FNs bærekraftsmål skal nås.

Enigheten kommer til uttrykk i en felles deklarasjon som presidenten i Den interparlamentariske union (IPU), Saber Chowhudry, overleverer til FNs generalforsamling i slutten av september. Da møtes verdens regjeringssjefer for å vedta FNs nye bærekraftsmål som har som overordnet mål å utrydde fattigdom og samtidig sørge for bærekraftig utvikling.

Parlamentspresidenter fra hele verden var på IPU-konferansen i New York. Her er stortingspresident Olemic Thommessen i samtale med Ana Maria Mari Machado, viseparlamentspresident på Cuba. Foto: Stortinget.

Parlamentspresidenter fra hele verden var på IPU-konferansen i New York. Her er stortingspresident Olemic Thommessen i samtale med Ana Maria Mari Machado, viseparlamentspresident på Cuba. Foto: Stortinget.

Se bilder fra konferansen på vår Flickr-side.

Bred enighet om å engasjere seg

– Bærekraftmålene er forhandlet frem av regjeringene, nå er det viktig og nødvendig at parlamentene engasjerer seg og bidrar til å forankre dem i de nasjonale politiske miljøene verden over. Denne konferansen viser at det er bred enighet om dette, sier stortingspresident Olemic Thommessen på konferansens siste dag.

Under konferansen har parlamentspresidenter fra hele verden entret talerstolen. FNs bærekraftmål har vært den røde tråden gjennom alle de tre dagene, fra 31. august til 2. september. 

Les talen Olemic Thommesen holdt på konferansen første dag.

I deklarasjonen som cirka 140 parlamentspresidenter er enige om, står det «..som parlamentspresidenter skal vi legge til rette for at de nødvendige lover vedtas, at målene gjenspeiles i budsjettet og at regjeringer holdes ansvarlige for at målene nås.» I deklarasjonen står det også at parlamentspresidenter sammen skal bidra til å skape offentlig bevissthet om målene og et nasjonalt eierskap.

Befolkningen må kjenne målene

At parlamentene nå må skape bevissthet om målene, er parlamentspresidenten fra Sør-Afrika, Thandi Ruth Modise, opptatt av.

– Vi må lære våre befolkninger om bærekraftsmålene, og hva de betyr, sier hun.
Hun er samtidig opptatt av at parlamenter er forskjellige.

Parlamentspresident i Nigeria Amadou Salifou  i samtale med stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Stortinget.

Parlamentspresident i Nigeria Amadou Salifou  i samtale med stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Stortinget.

– Man skal ha respekt for ulikhetene. Men selv om de parlamentariske systemene er forskjellige, må vi samarbeide om bærekraftsmålene, sier hun.

– Klimaendringer og terror gjør det vanskelig

Den nigerianske parlamentspresidenten, Amadou Salifou, fremhevet i sitt innlegg på konferansen hvor betimelig årets konferanse er.

– Klimaendringer og terrortrusler gjør at det er enda vanskeligere for demokratiutviklingen i verden. Derfor er det viktig at alle verdens parlamenter nå har oppmerksomheten rettet mot de nye bærekraftsmålene, sa han.
Han oppfordrer IPU til å ta ansvar for at medlemslandene har bærekraftsmålene på sine agendaer fremover, slik at målene kan nås.

Se også

– Demokrati – en forutsetning

Stortingspresidenten talte i FN

Sist oppdatert: 03.09.2015 10:52
: