Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Amelia Padurariu, Jørn Dohrmann, Eirik Sivertsen og Bjørn Willy Robstad. Foto: Europaparlamentet 2015.

Arktisk møte i Europaparlamentet

Lederen av Stortingets arktiske delegasjon Eirik Sivertsen (A) ledet møte i Den arktiske parlamentarikerkomiteen i Europaparlamentet.

Den 17. desember 2015 møttes parlamentarikere fra de 8 arktiske landene og Europaparlamentet for å diskutere samarbeid i Arktis. På dagsordenen for møtet sto blant annet tettere samarbeid innen utdanning og forskning, og tettere økonomisk samarbeid i regionen.

Utdanning og forskning

Presidenten i «University of the Arctic» Lars Kullerud redegjorde for hvordan de arbeider for tettere samarbeid mellom universitet og høyskoler i Arktis. Klimaforskningen og annen type miljøforskning er godt egnet for studier i Arktis, og UArctic legger forholdene til rette for samarbeid gjennom tematiske nettverk. I tillegg har UArctic i mange år arbeidet med studentutveksling mellom landene i nord. Den arktiske parlamentarikerkomiteen var i sin tid med til å ta initiativ til opprettelsen av UArctic og vil fortsatt presse på for å styrke samarbeidet på dette området.

Økonomisk utvikling

Arctic Economic Council (AEC) ble opprettet for et år siden, og i september 2015 åpnet et nytt sekretariat for AEC i Tromsø. AEC er drevet av næringslivet og skal blant annet være en partner for Arktisk råd om bærekraftig økonomisk utvikling i nord.

– Vi er klare på at vi ønsker å ta i bruk de ressursene vi har i Arktis. I denne prosessen er en dialog med næringslivet viktig, og at vi legger forholdene til rette for en bærekraftig utvikling i nord. Da tenker jeg både på sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft, understreker Sivertsen.

Konferanse i Russland

På møtet i Strasbourg ble det besluttet at neste års arktiske parlamentarikerkonferanse skal arrangeres i Russland 13.-17. juni 2016.

Sist oppdatert: 21.12.2015 14:04
: