Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Barnas klimapanel overrakte sin rapport til stortingspresidenten ved møtets slutt. Foto: Stortinget.

Barnas klimapanel møtte stortingspresidenten

8. februar møtte Barnas klimapanel stortingspresidenten for å overlevere den ferske rapporten «Hva må gjøres med klimautfordringene – en rapport fra norske barn».

Barnas klimapanel ønsket å følge opp fjorårets klimakrav til stortingspresidenten ved å overrekke en rapport de selv har skrevet om hva norske barn mener må gjøres med klimautfordringene. Mandag 8. februar fikk de møte stortingspresidenten på hans kontor.

Vil bli hørt!

De syv paneldeltakerne ble invitert inn til stortingspresidenten der de fortalte om arbeidet de har nedlagt siden sist de traff hverandre i februar 2015.

– Vi har spurt over 300 barn om hva de mener bør gjøres for å redde jorda, og vi har skrevet rapporten selv. Nå vil vi gjerne at de som bestemmer i landet vårt skal få vite hva barn vil gjøre for å redde jorda, sa agent Kaja Marie Nyland.

Barnas klimapanel er utgått fra Miljøagentene, som er barnas egen miljøvernorganisasjon, og ble valgt og konstituert for første gang 16. februar 2015 på Eidsvoll.  Paneldeltakerne er demokratisk valgt av Miljøagentenes landsmøte, og deres først oppgave i 2015 var å overlevere klimakrav til stortingspresidenten.

Gode råd fra stortingspresidenten

Stortingspresidenten lyttet interessert til panelets erfaringer fra møtet med FNs klimapanel under klimamøtet i Paris i desember 2015, til hvordan de har fremmet miljøsaken ved å sende rapporten til regjeringens klimaminister, og til hva de ønsker å oppnå med arbeidet.

– Stortingspresidenten gav oss mange nyttige råd om hvordan vi kunne jobbe videre for å bli hørt og for å vokse internasjonalt. Han tok oss på alvor, og vi føler at han vil at vi skal lykkes. Særlig råd om hvordan vi kan bygge nettverk og bruke sosiale medier var veldig nyttig, sa agent Eliah Hudging.

Viktig for demokratiet

Stortingspresidenten berømmet klimapanelets medlemmer for deres engasjement.

De syv paneldeltakerne fortalte stortingspresidenten om arbeidet de har nedlagt. Foto: Stortinget.

 – Selv om dere ikke har rett til å stemme ved valg, så er det veldig viktig å engasjere seg i det som skjer i samfunnet. Å tørre å stå for noe, og i tillegg å gjøre noe, slik dere har gjort ved å lage og overlevere denne rapporten – det er en av de viktigste ingrediensene i et demokrati, sa stortingspresident Olemic Thommessen til klimapanelet under møtet.

Overleverte rapport

Rapporten «Hva må gjøres med klimautfordringene – en rapport fra norske barn» ble overlevert ved møtets slutt. Stortingspresidenten lovet å gi rapporten videre til leder av energi- og miljøkomiteen, Ola Elvestuen. Slik garanterte stortingspresidenten for at funnene i klimapanelets rapport ville havne der de vil kunne få innflytelse - samtidig som han presiserte at rapportens innflytelse på Stortinget hovedsakelig handlet om å formidle opinion. 

Sist oppdatert: 08.02.2016 18:36
: