Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen og Slovakias statsoverhode, president Andrej Kiska. Foto: Stortinget.

– En viktig samarbeidspartner

Slovakias påtroppende formannskap i EU, sikkerhetssituasjonen i Europa og EØS-midlene var viktige temaer i de politiske møtene i Slovakia 1. og 2. juni.

Se bilder fra besøket på Flickr. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

Slovakias president, Andrej Kiska, åpnet møtet med stortingspresident Olemic Thommessen med å snakke om sikkerhetssituasjonen i Europa. Kiska nevnte spesielt forholdet til Russland og uttrykte interesse for Norges syn på utplassering av NATO-styrker i Baltikum og eventuelt også i Norge.

Møtet med Kiska 2. juni avsluttet det offisielle besøket til Tsjekkia og Slovakia, som Marianne Aasen (A) fra EØS/EFTA-delegasjonen og Jan Arild Ellingsen (FrP) fra NATO PA-delegasjonen også har vært med på.

President Kiska takket for de norske EØS-midlene, og snakket også om det påtroppende formannskapet i EU, som Slovakia overtar 1. juli.

– Bør samarbeide mer

Flyktningkrisen var også tema i møtet med presidenten, som i alle andre politiske møter i både Tsjekkia og Slovakia. Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen sier følgende om besøket:

– Hovedfokuset under besøkene i Tsjekkia og Slovakia har utvilsomt vært utfordringene flyktningkrisen gir oss alle. Samtidig er det gledelig at begge nasjonene er seg bevisst sitt ansvar som NATO-land, og vil jobbe for å øke sine respektive forsvarsbudsjetter, sier han.

– Norge bør se på muligheten for økt militært samarbeid der det vil kunne gi reduserte utgifter, samtidig som kapasiteter og interoperabiliteten økes. Små NATO-land må være smarte sammen, legger Ellingsen til.

Vil ha med Norge

I Slovakia har den norske delegasjonen også hatt møter med parlamentspresident Andrej Danko og visestatsminister Peter Pellegrini.

Pellegrini understreket at Slovakia ønsker å jobbe for det indre digitale marked og for en energiunion. Samtidig må migrasjonskrisen håndteres. I tillegg kan konsekvensene av en eventuell britisk utmelding av EU, som følge av folkeavstemningen 23. juni, gjøre formannskapsperioden utfordrende.

Som EØS-land er det avgjørende for Norge å ha tett kontakt med formannskapet i EU. Pellegrini bekreftet at Slovakia ønsker tett kontakt med Norge, og at de vil videreføre tradisjonen med å invitere norske parlamentarikere når EUs parlamentarikere møtes.

Takknemlige for EØS-midler

I løpet av besøket har delegasjonen fra Stortinget sett på flere prosjekter finansiert med norske EØS-midler.

– Å få økt innsikt og se konkrete eksempler på hvor viktig EØS-midlene er for det sivile samfunn i Tsjekkia og Slovakia, er av stor verdi. Norge finansierer viktige tiltak som krisesentre, et Holocaust-senter, utdanning og tiltak for rom-barn slik at de blir bedre forberedt til skolestart, for å nevne noen eksempler, sier Marianne Aasen.

– Disse midlene er vårt bidrag for å ha full tilgang til det indre marked, og det er betryggende å se at de oppfattes som svært nyttige og at ordningene er lite byråkratiske. Dessuten er alle åpenbart svært takknemlige for disse midlene, sier hun.

Avtalen om en ny periode med EØS-midler ble underskrevet 3. mai i år. 8. juni skal avtalen behandles i Stortinget.
Se saken om samtykkeproposisjonen for EØS-midlene.

Se også

Europas utfordringer krever felles løsninger
Stortingspresidenten besøker Tsjekkia og Slovakia

Sist oppdatert: 03.06.2016 10:17
: