Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresidenten besøker Tsjekkia og Slovakia

En delegasjon fra Stortinget, ledet av stortingspresident Olemic Thommessen, skal på offisielt besøk til Tsjekkia og Slovakia 30. mai−2. juni.

Stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Stortinget/Terje Heiestad.

På programmet står møter med politisk ledelse i de to landene og besøk til flere prosjekter finansiert gjennom EØS-midler.

– Tsjekkia og Slovakia er viktige samarbeidspartnere i en tid da demokratiske verdier utfordres i Europa. Migrasjon, terrorisme og økonomisk ustabilitet har satt etablerte verdier under press. Både Tsjekkia og Slovakia kan tjene som positive eksempler og være foregangsland for demokratibyggingen i Øst-Europa, eksempelvis i Ukraina, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

I sin presidentperiode har Thommessen valgt å jobbe spesielt med unge demokratier i Sentral- og Øst-Europa.

Stortingets delegasjon besøker Tsjekkia 30. og 31. mai, og Slovakia 1. og 2. juni.

Programmet i Tsjekkia

I Tsjekkia møter delegasjonen statsminister Bohuslav Sobotka, parlamentspresident i underhuset, Jan Hamacek, og flere komitéledere i parlamentet. Tema for møtene er blant annet bilateralt samarbeid, den politiske situasjonen i Sentral- og Øst-Europa, demokratibygging og menneskerettigheter, samt energi- og klimaspørsmål.

– I tillegg til møtene med politisk ledelse ser jeg særlig frem til å delta på Khamoro-festivalen i Praha. Khamoro er en festival for romkulturen. Romproblematikken angår i dag hele Europa, og minoritetsbeskyttelse er en sentral demokratisk verdi vi må fremme og ta vare på, sier Thommessen.

Tsjekkia er det fjerde største mottakslandet av EØS-midler, og Khamoro-festivalen er ett av flere prosjekter som mottar støtte.

Les mer om EØS-midlene.

Programmet i Slovakia

I Slovakia skal delegasjonen møte president Andrej Kiska, visestatsminister Peter Pellegrini og parlamentspresident Andrej Danko. Bilateralt samarbeid, og de politiske og demokratiske utfordringene i Europa, står også på agendaen her. I tillegg skal Slovakias påtroppende formannskap i EU og sommerens NATO-toppmøte i Warszawa diskuteres.

Også i Slovakia skal delegasjonen besøke prosjekter som er finansiert gjennom EØS-midler, som det nyåpnede museet Sered Holocaust Museum og et krisesenter for kvinner i Bratislava.

Internasjonalt samarbeid mellom parlamenter

I tillegg til stortingspresidenten består delegasjonen av Ingjerd Schou (H), Jan Arild Ellingsen (Frp) og Marianne Aasen (A). De deltar i kraft av sine respektive verv i Stortingets internasjonale delegasjoner. Schou leder Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling, mens Ellingsen og Aasen er medlemmer i henholdsvis delegasjonen til NATOs parlamentarikerforsamling og til EFTA og EØS.

Offisielle besøk som dette, og deltagelse i parlamentarikerforsamlinger, er Stortingets arenaer for internasjonalt samarbeid mellom parlamenter. Formålet med slikt samarbeid er å delta i dialogen om viktige internasjonale spørsmål. Det gir større åpenhet og demokratisk forankring av viktige beslutninger.

Les mer om Stortingets internasjonale samarbeid.

Sist oppdatert: 27.05.2016 09:41
: