Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresidenten gratulerte EOS-utvalget med 20-årsjubileum. Foto: Stortinget.

EOS-utvalget feirer 20 år med kontrollvirksomhet

Onsdag 13. april arrangerte EOS-utvalget et seminar for å feire 20-årsjubileet. Stortingspresidenten holdt et innlegg om utvalgets rolle i det norske demokratiet.

EOS-utvalget, som er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste, feiret 20 års virke med å invitere til jubileumseminar. Tema for seminaret var utvalgets samfunnsrolle og funksjon i et demokrati, med både tilbakeskuende og fremadskuende perspektiv. Flere akademikere og samfunnsdebattanter deltok.

Fra mistillit til tillit

Stortingspresidenten innledet sin tale med å minne om den dype mistilliten som var bakgrunn for opprettelsen av EOS-utvalget for 20 år siden. Mange avsløringer om misbruk av fullmakter, ulovlig politisk overvåkning og manglende vilje til åpenhet førte til at Stortinget valgte å opprette EOS-utvalget i 1996.

– EOS-utvalgets rolle i demokratiet er å verne om og styrke en av demokratiets absolutte kjerneverdier – tillit, og gjennom utvalgets periode de siste 20 årene har mistillit blitt erstattet med tillit; mellom tjenestene og EOS-utvalget, mellom Stortinget og regjeringen og mellom folket og tjenestene, sa Thommessen.

Har fungert godt

På oppdrag av Stortingets presidentskap har det nylig vært gjennomført en omfattende evaluering av EOS-utvalgets virke. Evalueringsrapporten, som ble levert til Stortinget i februar, viser at EOS-utvalget har fungert svært godt, og i tråd med intensjonen.

Stortingspresidenten roste utvalget i sin tale og omtalte de siste 20 årene som en suksess på de aller fleste områder.

– EOS-utvalget har utviklet seg i takt med endrede tider, og det blir det nødt til å fortsette med. Det som uansett er sikkert, er at EOS-utvalgets viktigste demokratiske oppgave i fremtiden, som i fortiden, er å bidra til sterk tillit i samfunnet, avsluttet stortingspresidenten.

Les også

Stortingspresident Olemic Thommessens tale i forbindelse md EOS-utvalgets jubileumsseminar i Oslo Militære Samfund onsdag 13. april 2016

Om Stortingets eksterne kontrollorganer

Sist oppdatert: 13.04.2016 15:29
: