Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

– Flyktningene må møtes med verdighet

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling deltar denne uken på forsamlingens fjerde delsesjon for 2015. Et hovedpunkt på agendaen er flyktning- og migrasjonskrisen i Europa.

Ingjerd Schou (H). Foto: Europarådet.

Tirsdag debatterte europararådsparlamentarikerne krisen og vedtok to resolusjoner som vitnet om at parlamentarikerne mener at det er på høy tid at det tas konkrete politiske grep. Representanter fra hele Europa viste engasjement og at de var sterkt grepet av situasjonen.

Generalsekretær Thorbjørn Jagland og presidenten i Italias nasjonalforsamling Laura Boldrini innledet. Jagland la spesielt vekt på at Europa tidligere, da Europa var både fattigere og mindre organisert, hadde håndtert store flyktningestrømmer og stilte spørsmål ved hvorfor håndteringen var så mye vanskeligere nå. Boldrini understreket at hele Europa nå måtte bidra, krisen hadde blitt for stor for enkeltland å håndtere på egenhånd.

Stortingets delegasjon deltok aktivt i debatten og både delegasjonsleder Ingjerd Schou (H), nestleder Lise Christoffersen (A) og medlem Morten Wold (FrP) holdt innlegg i plenum. Studiereisen delegasjonen hadde vært på uken før sesjonen, ga medlemmene unike perspektiver som de kunne løfte inn i debatten.

 

Lise Christoffersen (A). Foto: Europarådet.

Lise Christoffersen (A). Foto: Europarådet.

Møtet med styrkesjefen og mannskapet om bord på det norske skipet som deltar i Triton-operasjonen gjorde sterkt inntrykk på delegasjonsleder Schou, og i sitt innlegg vektla hun spesielt styrkesjefens ord om å møte flyktningene med verdighet. – Flyktningene må bli møtt med verdighet i alle ledd. Vi må ikke glemme at det bak hver enkelt flyktning er en menneskeskjebne og hver enkelt har krav på at menneskeverdet ivaretas, uttalte Schou etter debatten.

Lise Christoffersen la i sitt innlegg vekt på at Dublin-forordningen er overmoden for reform. – Vi har i flere år diskutert det økende antallet flyktninger som krysser Middelhavet med livet som innsats, uten at noe konkret er gjort for å endre regelverket. Vi har et system som ikke fordeler byrdene og som fører til at mange av flyktningene ikke vil avgi fingeravtrykk eller bidra til å avklare sin identitet. Både deres og vår sikkerhet trues, sa Christoffersen fra talerstolen.

Morten Wold (FrP). Foto: Europarådet.

Morten Wold (FrP). Foto: Europarådet.

At innsatsen i konfliktenes nærområder er avgjørende var temaet for innlegget Morten Wold holdt. Han la vekt på at humanitær hjelp til flyktningene i nærområdene til konflikten er nødvendig og må økes. Han viste til at Norge har tatt initiativet til en giverkonferanse for flyktninger fra Syria. – I løpet av studiereisen fikk vi flere sterke historier om menneskesmuglernes kyniske grusomheter. Det er ikke tvil om at det er viktig å hjelpe flyktningene så nært hjemme som mulig slik at de slipper å bli ofre for den skruppelløse menneskesmuglingen, sa Wold etter plenumsdebatten.

Parlamentarikerforsamlingen vedtok to resolusjoner som oppfordret til reform av Dublin-forordningene og å ikke kun se på grensekontroll men ha en rettighetsbasert tilnærming i transittlandene.

Les resolusjonen og tilrådingen.

Europarådet og parlamentarikerforsamlingen

Europarådet ble opprettet i 1949 og har i dag 47 medlemsland. Europarådet har til hovedformål å arbeide for styrking av menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter for medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 318 medlemmer (og 318 varamedlemmer). Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en betydelig rolle i Europarådet. Den vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer på en rekke områder og overvåker de nye medlemslandenes overholdelse av sine medlemskapsforpliktelser.

Mer informasjon om Stortingets delegasjon til PACE

Sist oppdatert: 01.10.2015 12:37
: