Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Den norske delegasjonen sammen med parlamentspresident Christa Markwalder i det sveitsiske parlamentet. Foto: Stortinget.

Den norske delegasjonen sammen med parlamentspresident Christa Markwalder i det sveitsiske parlamentet. Foto: Stortinget.

Fri bevegelse og frihandel

Fri bevegelse av personer stod høyt på dagsordenen under stortingspresidentens offisielle besøk til Sveits.

Etter en folkeavstemming om begrensning av innvandring i 2014, forhandler Sveits for øyeblikket med EU om en ny avtale. Denne kan påvirke EFTA-samarbeidet.

– Det er viktig for Norge at den frie bevegelsen innenfor EFTA opprettholdes når utfallet av folkeavstemmingen fra 2014 nå skal gjennomføres, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Sveits viktig partner

Over 2000 nordmenn bor, jobber og studerer i Sveits. I tillegg har Sveits og Norge betydelige økonomiske forbindelser gjennom blant annet næringslivssamarbeid og samarbeidet i frihandelsorganisasjonen EFTA.

– Samarbeidet i EFTA fungerer veldig godt. Vi har utmerkede relasjoner med våre kollegaer i Liechtenstein og Sveits. Denne ukens besøk i Bern og Vaduz har bidratt til å styrke forholdet ytterligere. Dette er særlig viktig i en utfordrende periode i europeisk integrasjon, sier Svein Roald Hansen.

Christa Markwalder, parlamentspresident i det sveitsiske underhuset, og stortingspresident Olemic Thommessen utenfor Museum Franz Gertsch i Markwalders hjemby Burgdorf i Sveits.

Christa Markwalder, parlamentspresident i det sveitsiske underhuset, og stortingspresident Olemic Thommessen utenfor Museum Franz Gertsch i Markwalders hjemby Burgdorf i Sveits. Foto: Stortinget.

Alle opptatt av brexit

Delegasjonen fra Stortinget besøkte Liechtensteins hovedstad Vaduz før turen gikk videre til Bern. Brexit kom opp begge steder. 

– Vi har i dag et meget godt samarbeid med Storbritannia. Den dagen Storbritannia skulle forlate EU og EØS er det sentralt for oss å sikre fortsatt gode handelsforhold med Storbritannia. Dette var det stor enighet om også blant våre partnere i Vaduz og Bern, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Stortingspresidenten og en delegasjon bestående av Svein Roald Hansen (A), Marianne Aasen (A) og Margunn Ebbesen var på offisielt besøk hos EØS- og EFTA-partnere Liechtenstein og Sveits 12.–14. september.

15.–16. september møter stortingspresidenten igjen sin liechtensteinske kollega Albert Frick og Christa Markwalder, president i det sveitsiske parlamentet, i forbindelse med Europarådets parlamentspresidentkonferanse i Strasbourg.

Sist oppdatert: 15.09.2016 10:23
: