Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteen besøkte det norske fartøyet «Siem Pilot». Foto: Stortinget.

Kommunal- og forvaltningskomiteen på studietur i Italia

Formålet med studieturen 7.–10. mars var todelt: å få oppdatert informasjon om håndteringen av migrasjons- og flyktningsituasjonen med utgangspunkt i ruten over Middelhavet og informasjon om organisering av de ulike forvaltningsnivåene i Italia.

Komiteen besøkte både Roma og Sicilia.

I Roma hadde komiteen møter med den norske ambassaden og representanter for Høykommissæren for flyktninger. Komiteen møtte også «regionkomiteen» i det italienske parlamentet og organisasjonen tilsvarende norsk KS.

Forvaltningsreformer

Komiteen fikk informasjon om reformforslag fra regjeringen i Italia som vil innebære en sentralisering av myndighet fra regioner til stat. Komiteen fikk også høre om regjeringens forslag om å fjerne dagens tokammermodell i parlamentet slik den er i dag, for å øke effektiviteten i behandlingen av lovsaker.

Flyktning-/migrasjonssituasjonen

Ett budskap komiteen fikk høre var at en felles europeisk politikk for å håndtere migrasjonsstrømmene er nødvendig for at situasjonen skal kunne håndteres effektivt i Italia.

På Sicilia hadde komiteen møter med lokale myndigheter og en rekke EU-organer, herunder Frontex, EUs grensekontrollbyrå og EASO, Det europeiske asylstøttekontoret. Det ble orientert om opprettelsen og organiseringen av såkalte «hotspots» for å bedre koordinere mottakelsen av flyktningene/migrantene og videre håndtering av dem.

Det ble også orientert om EU-organenes mål om å kontrollere migrasjonsstrømmene og å bidra til å bekjempe menneskesmugling.

– Komiteen fikk godt innblikk i hvilket arbeid som blir utført i Italia i forbindelse med de store ankomstene av flyktninger og migranter de siste årene, sier komiteleder Helge André Njåstad.

– Det som likevel gjorde sterkest inntrykk på medlemmene i komiteen, fortsetter Njåstad, var møtet med nylig ankomne enslige mindreårige asylsøkere på et mottak i havnebyen Pozallo, besøket på det norske skipet Siem Pilot og møtet med mannskapet der som hadde deltatt i en rekke redningsoperasjoner i Middelhavet.

Komiteen satte også pris på å få høre at italienske myndigheter roste den norske innsatsen mannskapet, norsk politi og forsvar gjør gjennom oppdraget til «Siem Pilot». Inntrykket av at de gjør en god jobb satt også komiteen igjen med etter å ha besøkt fartøyet.

Sist oppdatert: 11.03.2016 10:35
: