Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Korleis styrke kontrollen med EUs institusjonar?

Michael Tetzschner (H) deltok 19. november på eit møte i Europaparlamentets konstitusjonskomité der utviklinga i EUs institusjonar vart drøfta.

Michael Tetzschner på møte i Europaparlamentets konstitusjonskomité. Foto: Stortinget.

Komiteen hadde spesielt teke initiativ til å drøfte med nasjonale parlament korleis ein kan styrke kontrollen med dei europeiske institusjonane. Til diskusjonen i møtet var det lagt fram eit arbeidsdokument frå Mercedes Bresso (Italia, S&D) og Elmar Brok (Tyskland, EPP) om korleis Lisboa-traktaten bidreg til at EU fungerer betre.

– Temaet på møtet i dag gjekk rett i diskusjonen om tilhøvet mellom subsidiaritet og europeiske løysingar. Dette er ein svært aktuell diskusjon og gjeld problemstillingar som også er relevante for Noreg, sjølv om Noreg ikkje er medlem i EU, seier Tetzschner.

Medan mange i Europaparlamentet ynskjer å styrke si rolle, var fleire parlamentarikarar frå nasjonale EU-parlament kritiske til tilnærminga i arbeidsdokumentet. Jamvel om Europaparlamentet har ei sentral kontrollrolle mellom anna i høve til Europakommisjonen og i høve til ulike politikkområde, framheva mange at dei nasjonale parlamenta også har og skal ha viktige kontrollfunksjonar.

Sist oppdatert: 19.11.2015 11:47
: