Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingets første visepresident, Marit Nybakk, overrekker Stortingets gave til kongeparet. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix.

Stortingets gave til kongeparet ved regentjubileet

Stortinget gir et gavebeløp øremerket utvikling av Kavalerbygningen ved Oscarshall Slott ved DD.MM. Kongens og Dronningens 25-års jubileum.

Gavebidraget på to millioner kroner er øremerket utvikling av Kavalerbygningen ved Oscarshall Slott på Bygdøy, og er i henhold til Slottets ønske om å tilrettelegge området for offentligheten.

Kavalerbygningen, eller «det lille slottet» helt nede ved Frognerkilen, danner avslutningen av parken til Oscarshall. Bygningene, som regnes som nygotikkens hovedverk i Norge, er et av landets viktigste nasjonalromantiske minnesmerker. Oscarshall har vært eid av staten siden 1863 og disponeres av kongehuset.

På kongeparets ønskeliste

- Vi er kjent med at Slottet lenge har ønsket å utvikle området ved Oscarshall og Kavalerbygningen. Dette vil være en gave som også kommer allmennheten til gode på en fin måte. Vi ser frem til at Kavalerbygningen blir en attraktiv arena for kultur og opplevelser både for barn og voksne, sier Stortingets første visepresident Marit Nybakk.

Oscarshall og Kavalerbygningen. Foto: Norwegenstube/Wikimedia Commons.

Nybakk overrakte gaven på vegne av Stortinget til kongeparet på Slottet fredag 15. januar 2016.

Til glede for allmenheten

Med gaven fra Stortinget skal det etableres scene og garderober. Sanitærforhold, oppholdsrom og sol/regnavskjerming for aktører og publikum skal oppgraderes, og det skal også etableres en utendørs amfiformet tribune som skal være fleksibel og demonterbar.

Kongeparet har ytret ønske om å bruke lystslottet til glede for allmenheten, og ser for seg at det egner seg særlig godt til intimteater, kammermusikk eller andre mindre arrangementer.

Ferdigstilles i juni

Slottet vil gjennomføre prosjektet i løpet av våren 2016, og planen er å kunne ta lystslottet i bruk allerede fra sommeren 2016. 7. juni er det planlagt et kulturelt arrangement i det nyoppussede lystslottet for å markere gaven fra Stortinget og ferdigstillelse av prosjektet. 

Sist oppdatert: 15.01.2016 13:06
: